Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’li diplomat Kongre soruşturmasında konuştu: “Trump Ukrayna’ya rakibini altedecek bilgi karşılığında askeri yardım önerdi”

ABD’de 2020 yılında yapılacak başkanlık seçimleri öncesi sular bir kez daha ısındı. Daha önce, ABD Başkanı Donald Trump’ın Ukrayna hükümetiyle siyasi rakiplerini yıpratacak bilgi vermesi için pazarlık yaptığı iddia edilmişti. Bunun ardından bir Kongre soruşturması açılmıştı. Halen devam eden Kongre soruşturmasında dün önemli gelişmeler yaşandı. Ukrayna’da görev yapan ABD’li diplomat Bill Taylor dün Kongre’de ifade verdi. Taylor’ın ifadesi salonda bulunanları şaşırttı. Taylor, Trump’ın rakibi Joe Biden’ın Ukrayna’da çalışan oğlu ile ilgili bilgileri vermesi karşılığında Kiev hükümetine ABD askeri yardımı önerdiğini söyledi.

Bill Taylor’ın ifadesi, Trump hakkında başlatılan azil soruşturmasının son ancak en etkili parçası olarak görülüyor. Taylor’ın ifadesi halka kapalı oturumda alındı ancak diplomatın ifadesi yazılı olarak basına sızdırıldı.

Haziran ayında Ukrayna’da göreve başlayan diplomat, ABD-Ukrayna arasındaki iletişim kanallarının son dönemde düzensiz ve resmi olmayan kanallar aracılığıyla sürdürülmeye başlandığını söyledi. Taylor elçiliğin iletişimin dışına çıkarıldığını ve Trump’ın yakınlarının bu kanala dahil olduğunu isim isim belirtti. Bu isimler arasında Trump’ın avukatı Rudy Giuliani de bulunuyor.

Taylor, Trump’ın yakın çevresinin kurduğu ilişkinin tamamıyla bir amaca odaklandığını da ekledi: Trump’ın 2020 yılında yapılacak başkanlık seçimlerindeki rakipleri ile ilgili kullanabileceği bilgi sağlamak. Taylor ifadesinde, Trump’ın Ukrayna’ya askeri yardım ve Beyaz Saray’da görüşme teklifleri karşısında Ukrayna’dan iki soruşturma ile ilgili bilgi ve kamusal açıklama beklediğini sözlerine ekledi.

Birincisi Trump’ın, rakibi Demokrat Joe Biden’ın oğlunun çalıştığı Ukrayna’daki Burisma enerji şirketi soruşturması ile ilgili. İkincisi ise 2016 ABD Başkanlık seçimlerindeki olası şaibenin Rusya’dan ziyade Ukrayna’dan başlatıldığı iddiası hakkında. Trump bu konularda Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’den doğrudan ve açık bir kamusal açıklama yapmasını talep etmiş. Buna göre, Trump hem 2016 yılında Rusya’dan yardım alarak başkan olduğu iddialarını çürütecek hem de 2020 yılındaki başkanlık seçimlerindeki rakibi Biden’ı yıpratacaktı. Trump tüm bunların karşısında Ukrayna’ya askeri yardım öneriyordu. Edinilen bilgilere göre, Taylor’un ifadesi Kongre’de onu dinleyenleri oldukça şaşırttı.

Trump’ın azil süreci soruşturma bittikten sonra Kongre üyelerinin bu konuda yapacağı oylamayla devam edecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.