Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Roma Belediyesi’nden çevreci adım: Her 30 şişeye karşılık 100 dakikalık seyahat hediye

İtalya başkenti Roma’nın belediyesi, geri dönüşümü teşvik etmek için kullanılmış şişe karşılığında metro bileti dağıtıyor.

Roma’da, metrodan kollarının altında 15-20 boş plastik şişeyle çıkan insanlar, metro bilet makinesine doğru ilerliyor. Temmuz ayından beri, İtalya başkenti, vatandaşlarını geri dönüşüme teşvik etmek için plastik şişe karşılığında metro bileti dağıtıyor. Kullanılmış plastik şişeleri metro biletiyle değiştiren makineler birçok metro istasyonuna yerleştirildi. Bir mobil uygulama, geri dönüştürülen şişeleri metro seyahat dakikalarıyla değiştiriyor, 100 dakikalık seyahat 30 şişeye eşdeğer. Bu yöntemle, çifte pozitif etki yaratılıyor, kağıt biletlere ihtiyaç da ortadan kalkıyor.

Günlük 20 bin şişe kapasitesi olan bu makinelerde, 1 Ekim günü, 350 bin şişe geri dönüştürüldü. Bu sistem, Roma sakinlerinin fazla atık problemine karşı da bir rahatlama oluşturuyor. Yerel taşımacılık şirketi Atac, sistemin 2020 yılına kadar tüm metro ağına yayılmasını öngörüyor.

Roma, sıfır atık kapsamında bu sistemi gerçekleştiren ilk Avrupa şehri. Öncesinde İstanbul’da ve Pekin’de de aynı yönde girişimler olmuştu. İstanbul’da, metro kullanıcıları, bilet parasının bir kısmını plastik şişe geri dönüştürerek ödeyebiliyor. 330 mililitrelik pet şişe yaklaşık 2 kuruşa, yarım litrelik şişe ise 3 kuruşa denk geliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.