Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şili Devlet Başkanı protestolar sebebiyle halktan özür diledi: “Vizyonsuzuz, eşitsizliğin bu noktaya vardığını göremedik”

Güney Amerika ülkesi Şili’de bu hafta başlayan sokak protestoları sonrasında Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera özür diledi ve halkın taleplerini karşılayacak sosyal önlemlerin alınacağını duyurdu. Ancak sendikalar yeni grev ve eylem çağrısı yaptı.

Sebastian Pinera

Dün akşam katıldığı televizyon programında halka seslenen Pinera “Üzüntü ve umutlarını vurgulayan insanların sesini duyduk, bu kadar fazla eşitsizlik ve suiistimal durumu olduğunu anlayacak kapasitemiz yoktu, bu vizyonsuzluktan dolayı özür dileriz” dedi.  

Pinera halkın taleplerini karşılayacak sosyal önlemleri de açıkladı. Emekli maaşlarına yüzde 20 zam, asgari ücretin artırılması, vekillerin maaşlarının düşürülmesi, zenginlere yeni vergiler koyulması, elektrik fiyatlarının artmaması, ilaç fiyatlarının düşürülmesi, konuşulan önlemler arasında.

Pinera bu önlemlerin tüm sosyal sorunları çözmeyeceğini ancak Şilililer’in durumunu iyileştirebilecek bir potansiyeli olduğunu sözlerine ekledi.

Şili lideri Pinera sokağa çıkma yasağı ve olağanüstü hal ile ilgili ise, kaldırmayı istediğini ancak kamu düzeni için bu uygulamaları şimdilik kaldırmayacağını açıkladı.

Sendikalardan grev ve eylem çağrısı

Diego-Portales Üniversitesi’nde görev yapan siyasetbilimci Claudio Fuentes’e göre, bu önlemler sosyal gerginliğin azalması için yeterli olmayacak. Zira birçok sendika bu hafta farklı şehirlerde grev ve yeni eylem çağrıları yaptı.

Santiago Üniversitesi İdari Bilimler ve Ekonomi Fakültesi Dekan Yardımcısı Alberto Mayol ise bu eylemler ile birlikte mevcut ekonomik modelin çöktüğünün anlaşıldığını söyledi. Protestocular hafta sonu yaptıkları eylemlerde yeni bir anayasa istediklerini vurgulamışlardı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.