Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bolivya’da Morales’in yeniden devlet başkanlığına seçildiğini ilan etmesine karşın protesto ve grevler devam ediyor

Bolivya’da, Evo Morales’in dördüncü kez devlet başkanı olarak seçilmesi sonrası protestolar devam ediyor. Morales karşıtları, hile yapıldığı ve seçimlerin ikinci tura kalmadığı gerekçesiyle seçim sonuçlarını tanımıyor.

Bolivya’da 20 Ekim Pazar günü devlet başkanlığı seçimleri yapıldı. Seçim süreci tartışmalı geçti. 24 Ekim Perşembe günü Morales başkent La Paz’da yaptığı basın açıklamasıyla seçimleri kazandığını ilan etti. Bolivya’da 2015 yılından beri üç dönemdir devlet başkanı olan Morales’in muhalifleri ise seçimin ikinci tura kalması gerektiğini düşünüyor.

Seçim kurulunca açıklanan sonuçlara göre Evo Morales yüzde 47,08, rakibi Carlos Mesa ise yüzde 35,51 oranında oy aldı. Bolivya yasaları uyarınca başkanlık seçimlerinin ilk turda kazanılması için adaylardan birinin yüzde 50 oy alması veya yüzde 40 oy alıp ikinci sıradaki adaydan yüzde 10 oranında fazla oy alması gerekiyor.

Morales’in en yakın rakibi Carlos Mesa 2003-2005 yılları arasında devlet başkanlığı yaptı. Mesa seçim sonuçlarını tanımadığını açıkladı.

Mesa seçim sonuçlarını protesto etmek için pazartesi günü başkent La Paz’da genel grev çağrısı yaptı. Mesa ayrıca, protestoculara hitaben yaptığı açıklamada Morales’in hata yaptığını söyledi.

Yaklaşık bir milyon nüfuslu başkent La Paz’da pazartesi günü birçok dükkanın kepenkleri ve okullar kapalıydı. Şehrin yarısı boştu.

Bolivya’nın tarım ve endüstri merkezi Santa Cruz’da da geçen hafta çarşamba gününden beri grev devam ediyor.

Bolivya hükümeti ise geçen pazar günü, Amerikan Devletleri Organizasyonu (OAS) ile seçim sonuçlarının denetlenmesine ilişkin bir anlaşma yapma düşüncesinde olduklarını açıkladı. Morales de bir düzensizlik ya da usulsüzlük tespit edildiği takdirde seçimlerde ikinci tura gidilebileceğini söyledi.

OAS’tan geçen cumartesi günü yapılan açıklamada ise, organizasyonun hafta ortasında denetimlere başlayabileceği belirtildi.

San Pablo Katolik Üniversitesi öğretim üyesi, siyaset bilimci Marcelo Arequipa, ülkede baş döndüren gelişmeler yaşandığını belirterek, “Bütün bunların oluş hızı oldukça çarpıcı” dedi. Arequipa, cuma günü yapılan protestolarda talep seçimlerde ikinci tura gitmekken şu anda bazılarının seçimin iptalini istediğini, bunu “Morales gitmeli” talebinin izleyebileceğini sözlerine ekledi.

Bolivya’nın en büyük ticaret partneri Brezilya da denetleme tamamlanana kadar Morales’in seçim zaferini tanımayacağını açıkladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.