Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şili Devlet Başkanı Pinera, halktaki öfkeyi azaltmak için 24 bakanından sekizini değiştirdi ancak gösteriler sürüyor

Devlet Başkanı Sebastian Pinera’nın önlem paketi ve bakanlarını değiştirme kararına rağmen Şili‘deki sosyal hareketlilik devam ediyor. Geçen hafta (24 Ekim) Medyascope canlı yayınına katılan Şili Katolik Üniversitesi’nde görevli akademisyen Umut Aydın da önlem paketine ve Pinera’nın özür dilemesine rağmen eylemlerin devam etme ihtimalinin yüksek olduğunu söylemişti.

Şili’de protesto gösterileri bitmek bilmiyor.

Dün başkent Santiago’da eylemciler Moneda Başkanlık Sarayı ile İtalya Meydanı arasında eylemlerine devam etti. Burası eylemler başladığından bu yana insanların toplandığı başlıca yer olarak öne çıkıyor. Hükümet sözcüsü Karla Rubilar “eylemlere katılanların sosyal adaletle ilgili bir talepte bulunmadıklarını, tersine bu insanların sadece yıkım istediklerini” ileri sürdü. Ancak ülkede bir süre önce ilan edilen olağanüstü hal pazar gecesi kaldırıldı.

Devlet Başkanı Sebastian Pinera son olarak hükümette değişikliğe gitti. Pinera, kabinede bulunan 24 bakandan sekizini değiştirdi. İçişleri, finans ve ekonomi bakanları değiştirilen bakanlar arasında. Ekonomi Bakanı Andres Fontaine sokağa çıkan eylemcilerin tepkisini en çok çeken siyasi figürlerden biriydi. Eylemleri başlatan metro biletlerine gelen zam sonrasında Fontaine, Şililer’in daha erken uyanmasını ve daha ucuz biletle (ülkede erken saatlerde ya da iş çıkışından sonraki saatlerde ulaşım daha ucuz) gitmesini önermişti. Bu sözler halkın büyük tepkisini çekmişti. Pinera ise aldığı bu kararların sorunları hemen çözemeyeceğini ama çözüme yönelik atılmış önemli bir adım olduğunu söylüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.