Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump’ın azil soruşturmasında ifade veren ABD’li diplomat: “Devlet kurumlarını kendi siyasi çıkarları için kullandı”

ABD Başkanı Donald Trump hakkındaki azil soruşturması, yetkililerin ve sorumluların ifadelerinin alınmasıyla devam ediyor. ABD Kongresi’nde alınan ifadeler gizli oturumlarda ele alınıyor. Cumhuriyetçiler toplantıları saydam olmadığı gerekçesiyle eleştiriyordu. Kongre dün ilk kez ifadeleri kamuoyuyla paylaşmaya başladı.

Trump hakkındaki azil soruşturmasında ifadelerin alınmasına ABD Kongresi’nde devam ediliyor.

ABD’li iki diplomatın ifadelerinde, Trump’ın kendi siyasi pozisyonunu korumak için devlet birimlerini kullandığı belirtildi. Diplomatlar bunun ABD’nin çıkarlarını zarara uğrattığını da sözlerine ekledi.

Kongre’de temsilciler tarafından alınan ifadelere göre, Trump’ın üst düzeydeki ABD’li diplomatları kullanarak Ukrayna hükümetine baskı yaptığı iddia ediliyor. Ancak buradaki ilginç nokta, Trump’ın bunu kişisel politik çıkarları için yaptığı tezi. İfadelere göre Trump, Ukrayna hükümetinden 2020 başkanlık seçimlerindeki olası rakibi Joe Biden’ın Ukrayna’da çalışan oğlu hakkında bilgi talep ediyor. Bunun dışında, 2016 başkanlık yarışındaki manipülasyon iddialarının Rusya değil Ukrayna tarafından yapıldığının kabul edilmesini istiyor. Eğer Trump Ukrayna’ya bunları kabul ettirebilirse, iç kamuoyunda kendisini aklamış ve aynı zamanda siyasi rakibini yalnızlaştırmış olacaktı.

Açıklanan ifadelerden biri de Trump’ın mayıs ayında Ukrayna’ya büyükelçi olarak atadığı Marie Yovanovitch’e ait. Yovanovitch atandığından bu yana ABD’de, Trump’ı destekleyen muhafazakâr medya tarafından ABD Başkanı’na duyduğu sadakatin sorgulandığını ve bu yönde saldırılara uğradığını söyledi. Yovanovitch atandıktan kısa süre sonra, Dışişleri Bakan Yardımcısı Philip Reeker’den Trump’ın kendisinden makamını bırakmasını istediğini öğrendiğini ve şoke olduğunu söyledi. Daha önce Trump’ın özel avukatı Rudy Guiliani ve Trump’ın oğlu, Yovanovitch ile ilgili eleştiriler yapmıştı. Yovanovitch, ABD’nin Avrupa Birliği Büyükelçisi Gordon Sandland’in kendisine Trump’u destekleyen tweet atması için öneride bulunduğunu da söyledi. Yovanovitch, “Sanki ya bunu yaparsın ya eve dönersin gibi bir durum oluştu” dedi.

Marie Yovanovitch

Yovanovitch, Trump ile Ukraynalı mevkidaşı arasında 11 Ekim günü yapılan bir telefon konuşmasının kendisini korkuttuğunu da söyledi. Büyükelçi Yovanovitch, Trump’ın Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy ile yaptığı konuşmada, kendisinin bazı şeylere katlanmak zorunda kalacağını söylediğini belirtti. Yovanovitch “Bunun ne demek olduğunu bilmiyordum, çok endişelendim. Halen de endişeliyim” diye konuştu.

İfadesi alınan bir başka üst düzey diplomat ise Michael Mckinley. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun eski danışmanı olan Mckinley ifadesinde, dışişlerinin Yovanovitch’i Trump’ın ve müttefiklerinin saldırısından korumadığını görünce istifa ettiğini belirtti. Mckinley ayrıca, Trump’ın müdahaleleriyle elçileri ve diplomatları kullanarak iç politik malzeme devşirdiğini ve kullandığını sözlerine ekledi.

Trump hakkındaki azil soruşturmasında ifadelerin alınmasına halen devam ediliyor. Kongre, alınan ifadelerin dökümlerini paylaşmayı da sürdürecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.