Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İki eski Twitter çalışanı, Suudi Arabistan hesabına casusluk yapmakla suçlanıyor

Suudi Arabistan yetkililerinin, bazı Twitter çalışanlarını, kullanıcıların özel hesap bilgilerini toplamak için para karşılığı çalıştırdığı iddiasıyla çarşamba günü San Francisco Bölge Mahkemesi’ne şikayette bulunuldu. Kişisel hesaplarında Suudi Arabistan hükümetini eleştirenlerin bilgilerinin toplandığı iddia ediliyor.

Eski Twitter çalışanlarından ABD vatandaşı Ahmad Abouammo, “casusluk” ve “bir FBI soruşturmasını zorlaştırmak amacıyla bilgilerde yanlışlık yapmak” suçlamasıyla salı günü gözaltına alındı.

Bir diğer eski Twitter çalışanı Suudi Arabistan vatandaşı Ali Alzabarah’ın ise 2015’te Suudi Arabistan adına hareket ederek 6 binden fazla Twitter hesabında kişisel bilgilere girdiği iddia ediliyor. Konu ile ilgili soruşturmayı yürüten yetkililer, şüphelilerden Alzabarah’ın eşi ve çocuğu ile Suudi Arabistan’a gittiği ve henüz ABD’ye dönmediği bilgisini verdi.

Suudi Arabistan hükümetine muhalif isimlerin Twitter hesabındaki kişisel bilgilere ulaşıldığı da iddialar arasında. Arap Baharı döneminde Suudi Arabistan’ı eleştiren tavrıyla da bilinen ve Kanada’da yaşayan Suudi Arabistan vatandaşı gazeteci Omar Abdülaziz’in de bu isimlerden biri olduğu söyleniyor. Abdülaziz bir milyondan fazla takipçisi olan ve geçen yıl Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülen Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı’ya yakınlığıyla da bilinen bir isim.

ABD’de mahkeme tarafından ayrıca, Twitter’daki görevleri, hesaplardaki kişisel bilgilere girmeyi gerektirmeyen iki eski çalışanın casusluk yaptıkları için, gizli banka hesaplarına akıtılan onbinlerce dolarla “ödüllendirildikleri” de iddia ediliyor.

Twitter’ın yaptığı açıklamada, FBI’a ve ABD Adalet Bakanlığı’na soruşturmanın titizlikle yürütülmesi nedeniyle teşekkür edildi ve “Twitter’ı dünya görüşlerini paylaşmak ve iktidarların hesap verebilirliğini sağlamak amacıyla kullananların karşı karşıya kaldığı büyük riski anladık” denildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.