Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rabia Naz’ın babası Şaban Vatan, DNA örneği vermek için savcılığa başvurdu

Giresun Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından dün Rabia Naz Vatan’ın şüpheli ölümüyle ilgili yeni bir açıklama yapıldı. Açıklamada, baba Şaban Vatan‘ın sosyal medyada yer alan ve kızının otopsi görüntülerini izlediği izlenimi yaratan ifadelerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi. Başsavcılık ayrıca, Rabia Naz’ın sol el tırnağında bir erkeğe ait olduğu tespit edilen DNA’da aynı soyağacından birine ait olduğu ihtimalini güçlendiren Y kromozomu bulunduğunu açıkladı.

Giresun Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yaptığı açıklama üzerine Medyascope’a konuşan Rabia Naz Vatan’ın babası Şaban Vatan, DNA örneği alınması için başvuruda bulunmak için savcılığa gittiğini belirtti. En kısa zamanda örneğin alınması için gereken işlemleri yapacağını belirten Vatan, savcılık açıklamasındaki otopsi görüntülerinin izletilmediği cümlelerine de tepki gösterdi. Vatan, “Neden her şeyi gizlemişler de baba bunları izlemek zorunda kalıyor” dedi.

“Rabia Naz’ın tırnağındaki DNA’dan ya da elbiselerinin üzerindeki DNA’dan hiç bahsetmediler, gizli tuttular, ben ortaya çıkarttım”

Başsavcılık tarafından yapılan yazılı açıklamaya cevap veren Vatan şunları söyledi:

“Eynesil Adliyesi’ne geldim bugün, dosya gizliliği kalktığı için önceden talep etmiş olduğum dosyaları almaya geldim. Yedi klasör dosya varmış, onların fotokopisini hazırladılar, dosyaları almaya geldim. Dün akşam Giresun Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yaptığı açıklamaya göre benim daha önceki beyanım nettir. Ben DNA’mı ve oğlumun DNA’sını vermeyi reddetmemiştim. Bu durum şöyle gelişmişti. 25 Ağustos Pazartesi akşamıydı. Cumhurbaşkanlığı koruması Eynesil’e gelmişti. Ben onları Coşkun Somuncuoğlu’nun kapısında yakaladım. Önce emniyet müdürlüğüne gittiler, sonrasında Coşkun Somuncuoğlu’na verilen koruma polisiyle birlikte bir çakarlı sivil araca binerek Coşkun Somuncuoğlu’nun evine gittiler. Daha sonra bizim arabamızı çevirdiler ve ben de ‘Sizin çocuk katillerinin evinde ne işiniz var? Siz kimsiniz?’ dediğimde cumhurbaşkanı koruması olduğunu söylediler. O akşam bir polis memuru benden benim, eşimin ve oğlumun DNA’sını istedi. ‘Tamam’ dedim. Sonra DNA’yı vereceğim gün polis memuru beni aradı ve ‘Yenge hanımınkine gerek yok, sadece oğlunla seninkine ihtiyaç var ’dedi. Ardından ben emniyete gittim ve ‘Ne oluyor? Önce bana üçünüzün DNA’sı diyorsunuz, sonra yengeninkine gerek yok diyorsunuz. Halbuki olayda kadın vücut sıvısı olayı var, nasıl oluyor?‘ Ben o anda şöyle söyledim: ‘Ben bu durumu reddediyorum. Önce olayda görevli veya şüpheli kişilerin ve eşlerinin DNA’sı alınacak, sonra oğlumla ben DNA örneği vereceğim, benim oğluma bu psikolojiyi yaşatamazsınız’ dedim. Rabia Naz’ın tırnağındaki DNA’dan ya da elbiselerinin üzerindeki DNA’lardan hiç bahsetmediler. Gizli tuttular. Bu olayları ortaya ben çıkarttım. Başsavcılık bir açıklama yapıyor ama üzerindeki kıyafetin bile kimin olduğunu bilmiyor. Üzerindeki yelek ve pantolon abisine ait.”

“Bir baba çocuğunun bağırsaklarını, kemiklerinin kesildiğini, kafatasının soyulduğunu, beyninin çıkartıldığını inceliyor. Neden her şeyi gizlemişler de bir baba bunları izlemek zorunda kalıyor?“

Başsavcılık tarafından yapılan açıklamada otopsi görüntülerinin baba Vatan’a izletilmediği vurgusu yapılıyor. Açıklamanın bu bölümüne de tepki gösteren Vatan, “Başsavcılık açıklamasında ‘Biz otopsi görüntüsü izletmedik’ diyor. Ben hiç ‘Bana otopsi izletiyorlar’ demedim. ‘Şu anda kızımın otopsisini izliyorum’ dedim. Dosyada gizlilik kararının kalktığı gün ben, savcılığa gelip dosyaları aldım. Otopsi görüntülerini de CD ve flaş bellek olarak aldım. Savcılıktan çıkınca otoyolda arabayı kenara çekip, arabanın içindeki ekrandan izledim ve o duygularla sosyal medyada duygularımı paylaştım. Düşünebiliyor musunuz? Bir baba çocuğunun bağırsaklarını inceliyor, kemiklerinin kesildiğini inceliyor, kafatasının soyulduğunu inceliyor, beyninin çıkartıldığını inceliyor. Bunu açıklasınlar bana, bunu. Bir baba bunları izlemek zorunda değildir. Adalet çalışır, adalet sağlanmalıdır. Neden her şeyi gizlemişler de baba bunları izlemek zorunda kalıyor” dedi.

Ensar Vakfı için takipsizlik kararı veren başsavcı, Rabia Naz soruşturmasını yürütüyor

Giresun Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahim Alan’ın Karaman Cumhuriyet Başsavcısı olduğu sırada yürüttüğü soruşturmada, kaçak yurtlarda çocukların cinsel istismarına sebep olan Ensar Vakfı ve KAİMDER için “kovuşturmaya yer yok” kararı verdiğini hatırlatan Vatan, “Giresun Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahim Alan Bey, ülkenin gündemine gelen Karaman’daki Ensar Vakfı tecavüz skandalında açıklamalar yapan başsavcıdır. O olay kapatılmıştır. Yani her şey siyasi emeller uğrunda yapılıyor. Bu kabul edilemez. Hukukun üstünlüğü bu kadar rezil edilemez” diye konuştu.

Vatan’dan AKP’li Nurettin Canikli’ye “Basın önünde konuşalım” çağrısı

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Giresun Milletvekili Nurettin Canikli’nin olada sorumluluğu olduğunu iddia eden Şaban Vatan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Nurettin Canikli için şu anda da söylüyorum. Şu anda beni çağırsın, basını da çağırsın herkesin gözü önünde konuşma yapalım. Nurettin Canikli geçen sene İstanbul’da Giresun Günleri’nde İstanbul Yenikapı’da bizzat üzerime polisleri gönderen, korumalarını gönderen şahıstır. Sonrasında bana WhatsApp’tan mesaj attı, ben de ona bütün durumları sundum ve görüşme talep ettim ancak benimle görüşmüyor. Kendisi aramızdaki konuşmayı inkar etti ama görüşmeler ve okunduğuna dair mavi tık bende hâlâ duruyor.”

 Ne olmuştu?

Giresun’un Eynesil ilçesinde 12 Nisan 2018 tarihinde meydana gelen olayda, 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan, evinin önünde yaralı halde bulunup kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Hastane raporunda Rabia Naz’ın yüksekten düştüğü tespiti yapılırken, baba Şaban Vatan buna itiraz etti. Kızının ölümünün, bir polis memurunun kendisine söylediği gibi intihar sonucu meydana geldiğine ikna olmayan Vatan, 2018 yılından bu yana adalet arıyor.

Olayın yaşandığı gün DHA haberinde yer alan “Kimliği belirlenemeyen sürücü kaçtı” bilgisine rağmen Rabia Naz’a ilk müdahaleyi yapan doktor, ifadesinde olayın trafik kazası olduğunu söylemişti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında kurulan “Şüpheli Çocuk Ölümlerini Araştırma Komisyonu” geçen hafta, olayın yaşandığı Eynesil’de incelemelerde bulundu.

Dosyada daha önceden verilen “gizlilik kararının” 8 Kasım 2019 tarihinde kaldırılması üzerine baba Şaban Vatan, kızının otopsi görüntülerinin yer aldığı çeşitli sosyal medya paylaşımları yaptı. Konu üzerine Giresun Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yapılan açıklamada, baba Şaban Vatan’ın sosyal medyada yer alan ve kızının otopsi görüntülerini izlediği izlenimi yaratan ifadelerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi. Başsavcılık ayrıca, Rabia Naz’ın sol el tırnağında bir erkeğe ait olduğu tespit edilen DNA’da aynı soyağacından birine ait olduğu ihtimalini güçlendiren Y kromozomu bulunduğunu açıkladı. Başsavcılığın açıklaması şöyle:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.