Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump’ın azil sürecinde halka açık oturumlar başladı: “Sadece Trump’ın değil, başkanlık makamının geleceği de etkilenecek”

ABD Başkanı Donald Trump’ın azil süreci ABD Kongresi’nde devam ediyor. Düne kadar halka kapalı gerçekleştirilen oturumlarda ifadelerin alınmasıyla süreç ilerlemişti. Ancak dün itibarıyla, ifadeler halka açık oturumlarda alınmaya başlandı.

İfadelerde ele alınan konu esas olarak Trump’ın kendi siyasi pozisyonunu korumak için devlet kurumlarını ve yetkililerini kullanıp kullanmadığı. Kongre’de oluşturulan komite, özellikle Trump’ın Ukrayna hükümeti ile kurduğu bağlantılara odaklanıyor. Daha önceki oturumlarda yetkililerin verdiği ifadelere göre, Trump, Ukrayna hükümetine kendi siyasi rakibi Joe Biden’ın oğlunun çalıştığı enerji şirketi ile ilgili bilgi vermesi karşılığında ABD askeri yardımı önerdi.

Dünkü oturumda ise ABD’nin Ukrayna’daki maslahatgüzarı Bill Taylor ve Dışişleri Bakanlığı’nda çalışan George Kent’in ifadeleri alındı. Dün yapılan oturumda ABD kamuoyunu sarsan şu cümle kullanıldı: “Trump Ukrayna’nın kaderinden ziyade kendi siyasi rakibini daha çok önemsiyor.”

İfadelerin alındığı salonda ABD medyasının büyük bir kısmı da hazır bulunuyordu. Oturumu açan Demokratlar’dan Adam Schiff, Trump’ın Ukrayna’nın zayıf pozisyonunu kendi çıkarları için kullanıp kullanmadığını, Beyaz Saray’ın Ukrayna ile ilgili –askeri yardım gibi– aksiyonları kendisinin yeniden seçilmesi süreciyle ilgili şart koşup koşmadığını ve son olarak tüm bunların ABD başkanlık makamına yaraşıp yaraşmadığını sorguladıklarını belirtti. Schiff ayrıca, bu soruların cevaplarının sadece Trump’ın başkanlığını değil başkanlık makamının kendisini etkileyeceğini de sözlerine ekledi.

ABD Kongresi

Taylor, ABD’nin Avrupa Birliği Büyükelçisi Gordon Sondland’e Trump’ın Ukrayna ile ilgili ne düşündüğünü sorduğunu söyledi. Taylor’ın ifadesine göre bu soru karşısında Sandland şunları söyledi: “Trump Biden’ın oğlu ile ilgili soruşturmayı daha çok önemsiyor.” Taylor ayrıca, Sondland’den Trump’la ilgili şunu duyduğunu da ekledi: “Trump, ABD askeri yardımı ve Beyaz Saray’da bir görüşme karşılığında Ukrayna cumhurbaşkanından Biden’ın oğluyla ilgili soruşturma başlatmasını talep etti.”

Kent ise Beyaz Saray’da Oval Ofis’te görüşmenin önemli bir diplomatik güç ve onaylanma olduğunu ve bunun Ukrayna lideri için hayati önemde olduğunu belirtti.

Trump ise birkaç gündür, Taylor ve Kent’in ifadelerini sosyal medya üzerinden yürüttüğü kampanya ile engellemek istiyordu. Oturumu dinleyip dinlemediği sorulan Trump çok meşgul olduğunu, izlemediğini söyleyip ekledi: “Bu bir cadı avı.”.

Halka açık oturumlar devam edecek. Kongre’de yarın ABD’nin eski Ukrayna Büyükelçisi Marie Yovanovitch’in ifade vermesi bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.