Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

20 Kasım Dünya KOAH Günü: “Kömürlü termik santraller halkın solunum sağlığını tehdit ediyor”

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), Dünya KOAH Günü’nde termik santral ve hava kirliliği uyarısında bulunuyor. TÜSAD, 40 yaşından sonra görülen ve yaşın ilerlemesiyle birlikte sıklığı giderek artan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı’nın (KOAH) Türkiye’de çok ciddi bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini belirtiyor.

TÜSAD’ın yaptığı saha araştırmasına göre, Türkiye’de 40 yaş üzerindeki her 7-8 kişiden biri KOAH hastası. 2016 yılından beri Türkiye’de tanı konulmuş 3,3 milyon KOAH hastası var ve bugün bu sayı 5 milyonu buluyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, dünya genelinde 2000’li yıllarda en sık görülen dördüncü ölüm nedeni olarak saptanan KOAH’ın 2020 yılında üçüncü sıraya çıkacağı öngörülüyor. 

“Kapatılması gereken termik santrallere ek süre verilmesin” 

TÜSAD KOAH Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Arzu Mirici, KOAH’ın önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu anlatmaya çalıştıklarını aktarıyor. Mirici, sigara ve tüm tütün ürünlerinin yanı sıra, işyeri ortamı ve hava kirliliği gibi diğer faktörlere dikkat edilmesi gerektiğini de vurguluyor: 

“Bu noktada kanun yapıcılara da önemli görevler düşüyor. Kamu otoriteleri çevrenin doğrudan hastalık nedeni olabileceği gibi, mevcut hastalıkların gidişatını ve sonucunu etkileyebileceğini de dikkate alarak kararlarını ona göre almalı. Üstelik kömürlü termik santraller başta KOAH olmak üzere halkın solunum sağlığını tehdit etmekle birlikte, tarım alanları ve ormanları da olumsuz etkilediği için iki kere zarar veriyor. Bu noktada kapatılması gereken termik santrallere ek süre verilmesi yeniden düşünülmesi gereken bir karar.”

TÜSAD KOAH Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Arzu Mirici

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.