Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran’da protestolar: Ülkede internete erişim yok, binden fazla kişi gözaltında, ölenlerin sayısı bilinmiyor

İran’da hükümetin benzine yaptığı zam sonrası başlayan protesto gösterileri rejim karşıtı siyasi eylemlere dönüştü. Şiraz kentinde onbinlerce kişi ülkenin ruhani lideri Ali Hamaney aleyhinde sloganlar attı. Ülkede internete erişim dört gündür kesik. Batılı haber ajanslarına göreyse olaylarda ölenlerin sayısı 10’u geçti.

Protestolar ülke genelinde devam ederken, ölenlerin ve yaralananların sayısına ilişkin net bilgiler alınamıyor. İran’ın resmi haber ajansı Farsi, en az üç güvenlik görevlisinin ve bir protestocunun öldüğünü duyurdu. Farsi ajansına göre protestolar 100’den fazla şehirde devam ediyor, gözaltına alınanların sayısı da binden fazla. Amerika’nın Sesi (VOA) ise olaylarda en az 12 protestocunun öldüğünü öne sürdü.

Şu ana kadar sosyal medyada eylemciler tarafından paylaşılan görüntülerde, ateşe verilmiş banka şubeleri, hükümet binaları ve araçlar görülüyor. Amerika’nın Sesi’nin Farsça servisi tarafından yayınlanan görüntülerdeyse, Şiraz şehrindeki gösterilerde protestocular, ülkenin ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney’i kast ederek “Diktatöre ölüm” sloganları attı.

Hamaney, geçen pazar günü yaptığı açıklamada göstericilerin “dış güçler” tarafından yönlendirildiğini savunmuştu.

İran’da gösteriler hükümetin benzin fiyatlarına yüzde 50 zam yapması nedeniyle başladı. Yapılan açıklamada yaklaşık dört yıldır fiyatlara zam yapılmadığı hatırlatıldı ve elde edilecek gelirin yoksul ailelere aktarılacağı belirtildi. Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) paylaştığı verilere göre, İran’da enflasyon yüzde 40’ı geçmiş durumda. IMF’ye göre ülkenin gayri safi milli hasılası da bu yıl yüzde 9 oranında azalacak.

İran’da şubat ayında parlamento seçimleri yapılacak. Son gösteriler tam da seçim sürecine girilirken başladı.

İran en son 2017’de benzer eylemlerle sarsılmıştı. İki yıl önceki eylemler de ekonomik gerekçelerle başlamış, ardından ülke çapına yayılan rejim karşıtı gösterilere dönüşmüştü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.