Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şule Çet davasında karar bekleniyor: Son duruşmadan bu yana neler yaşandı?

22 yaşındaki üniversite öğrencisi Şule Çet’in Ankara’da bir plazanın 20. katındaki ofisten şüpheli bir şekilde düşmesi ve hayatını kaybetmesiyle ilgili davada son aşamaya gelindi.

29 Mayıs 2018’de gerçekleşen olaydan yaklaşık bir buçuk yıl sonra, 20 Kasım’da yapılacak beşinci duruşmada savcının esas hakkında mütalaasını vermesi ve taraflar ek süre istemezse kararın çıkması bekleniyor.

Dudak okumada dört kelime tespit edilebildi

16 Ekim’de yapılan dördüncü duruşmadan bu yana, dava dosyasına dört yeni belge girdi. Bunlardan biri sanıkların ofisten çıktıktan sonra asansör beklerken yaptıkları konuşmanın dudak okuma incelemesiydi. İncelemede Berk Akand’ın daha gergin olduğu, Çağatay Aksu’ya “Bana mı diyorsun/söylüyorsun” ve “Yeter!” kelimelerini sarf ettiği tespit edildi. Yaklaşık 45 saniyelik konuşmanın diğer bölümleri ise anlaşılamadı.

Adli Tıp raporu: Çet’in iki tırnağındaki Akand’a ait DNA’lar basit temasla geçebilir

Adli Tıp Kurumu’nun dosyaya 7 Kasım 2018 tarihinde sunduğu raporda, Çet’in iki tırnağında Berk Akand’a ait DNA’ların bulunduğu tespit edildi. Çet ailesinin avukatları, bunun zorlama ve boğuşmanın göstergesi olduğunu öne sürdü. Akand’ın avukatları ise DNA’ların basit bir temasla geçmiş olabileceğini savunarak adli tıptan ek rapor talep etmişti. 6 Kasım 2019’da yayımlanan Adli Tıp Ek Raporu’nda, DNA’ların düşük miktarda olduğu, boğuşmayla geçebileceği gibi basit bir temasla da geçebileceği belirtildi.

“PSA cinsel birlikteliği işaret etmeyebilir”

Adli Tıp Ek Raporu’nda Şule Çet’in anal sürüntü örneğinde bulunan prostat spesifik antijenin (PSA) ayrıntısına da yer verildi. Raporda PSA’nın vücutta 48 saate kadar kalabileceği ve yalnızca menide bulunmadığı, bu yüzden bir cinsel birlikteliğin gerçekleşip gerçekleşmediğinin söylenemeyeceği belirtildi. PSA’nın kime ait olduğu da tespit edilemedi.

Dinlenme odasında bulunan vücut sıvıları o geceye ait çıkmadı

Şule Çet ailesinin avukatları, olay yeri inceleme görüntülerinde ofisteki halıfleks üzerinde şüpheli sıvıların göründüğünü belirterek ek bir olay yeri incelemesi talep etti. Bu inceleme 17 Temmuz 2019’da yapıldı ve Çet’in düştüğü iddia edilen dinlenme odasında vücut sıvılarının (ter, gözyaşı vb.) bulunduğu tespit edildi. 30 Ekim’de bu vücut sıvılarına yönelik inceleme yapıldı ve sıvıların Şule Çet’e, Çağatay Aksu’ya ya da Berk Akand’a ait olmadığı belirlendi. Aksu’nun anlatımına göre, Şule Çet o gece, “intihar edene kadar” dinlenme odasına girmemiş, Akand’ın paylaştığı videolarda dinlenme odasının değil, makam odasının kullanıldığı görülmüştü. 

Aksu’nun mesaj sildiği tespit edildi

6 Kasım 2019’da Çağatay Aksu’nun telefon incelemesine yönelik rapor yayımlandı. Buna göre Şule Çet’in olay gecesi Çağatay Aksu’ya saat 00.00 sularında attığı mesajdan sonra, Aksu’nun gönderdiği ya da aldığı 19 mesajın silindiği tespit edildi.

Berk Akand daha önce, o geceki bazı mesajları sildiğini söylemişti.

20 Kasım’da karar çıkabilir

Delillerin toplanmasının tamamlanmasıyla birlikte 20 Kasım’da yapılacak beşinci duruşmada savcının esas hakkında mütalaa vermesi bekleniyor. Savcının iddianamede her iki sanığa yönelttiği “kasten adam öldürme”, “cinsel saldırı” ve “hürriyeti tahdit” suçlamalarının mütalaada yer alıp almayacağı merak ediliyor. Mütalaanın ardından taraflara ek süre isteyip istemediklerinin sorulması ve eğer ek süre istemezlerse kararın açıklanması öngörülüyor.

Dosyaya dördüncü duruşmadan sonra giren raporlar bu şekilde sıralandı. Dördüncü duruşmaya kadar yaşanan tüm gelişmelere ise aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.