Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Taliban ile Afganistan hükümeti arasında rehine takası: İki Batılı esire karşı üç Taliban komutanı serbest bırakıldı

Afganistan’da, Taliban tarafından üç yıldır rehin tutulan iki öğretmen ile 10 Afgan güvenlik görevlisi yapılan rehine pazarlığı sonucu özgürlüğüne kavuştu. Bunun karşılığında yüksek düzeydeki üç Taliban üyesi de tutuldukları hapishaneden serbest bırakıldı. Uzmanlara göre bu rehine takası, Afganistan’daki barış görüşmeleri için yararlı olabilir.

Salıverilen Avustralyalı öğretmen
Salıverilen ABD’li öğretmen

Öğretmenlerden biri Avustralyalı, diğeri ise ABD vatandaşı. Her iki kişi de Afganistan’ın başkenti Kabil’deki Amerikan Üniversitesi’nde öğretmenlik yapıyordu. İki öğretmen 2016 yılında Taliban tarafından kaçırılmıştı. Trump yönetiminde görev alan ancak adını açıklamayan bir yetkili, salıverilen öğretmenlerin sağlık durumunun iyi olduğunu belirtti. 

Rehinelerin salıverilmesi karşılığında Batılı kuvvetler tarafından bırakılan üç Taliban üyesinden en önemlisi Anas Haqqani. Haqqani, Taliban’ın askeri operasyonlar liderinin kardeşi. Haqqani, 2014 yılında yakalanmadan önce Taliban’ın iyi bilinen propagandacılarından ve fon toplayıcılarından biriydi.

Taliban ile yapılan görüşmeler Amerikan Barış Elçisi Zalmay Halilzad’ın da yer aldığı grup ile yapıldı. Halilzad daha önce de Taliban ile yapılan barış görüşmelerini gerçekleştirmişti. Bu görüşmelerde Taliban ile geçici de olsa bir barış ortamı doğmuş ancak mevcut görüşmeler ve anlaşma ABD Başkanı Donald Trump tarafından onaylanmamıştı.

Uzmanlar bu rehine takası sonrası, Afgan hükümeti ve Taliban arasındaki barış görüşmelerinin yeniden başlayabileceğini belirtiyor. Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani geçen hafta bu rehine takasının barış görüşmeleri için kullanılabileceğini söylemişti. Gani bu gelişmenin Taliban’ı ateşkese ikna edebilecek bir zemin yaratabileceğinin altını çiziyor.

Gani barış görüşmelerinin başlaması için Taliban’ın ateşkes yapmasının bir ön şart olduğunu vurguluyor. Öte yandan Taliban ise Kabil hükümetiyle barış görüşmelerine başlamak için tek bir şart koşuyor: ABD’nin askeri olarak Afganistan’dan çekilmesinin koşullarını Taliban ile müzakere etmesi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.