Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Irak’ta hükümet karşıtı protestoları yayınlayan medya kuruluşları kapatılacak

Irak’ta hükümet karşıtı protestolarla ilgili yayın yapan 12 medya kuruluşunun kapatılmasına karar verildi.

Irak Hükümeti’nin protestoların yayınlanmasını engellemek için bu kararı aldığı konuşuluyor. Basın özgürlüğünü savunan sivil toplum kuruluşu Committee to Protect Journalists (Gazetecileri Koruma Komitesi) kararın geri çekilmesi için çağrıda bulundu.

CPJ Orta Doğu ve Kuzey Afrika temsilcisi Ignacio Miguel Delgado, “Irak’ta yönetim, ülkede yaşanan protestoları örtbas etmek için ellerindeki tüm imkanları kullanıyor. Irak İletişim ve Medya Komisyonu’na, bu kararın geri alınması için çağrıda bulunuyoruz” dedi.

REUTERS/Thaier al-Sudani

12 Kasım’da, Irak İletişim ve Medya Komisyonu, lisans kurallarını ihlal ettikleri bahanesiyle 8 televizyon kanalını ve 4 radyo kanalını 3 aylığına kapattı; 5 yayın kuruluşuna da kurallara uygun yayın yapmaları gerektiği uyarısında bulundu.

Kapatılma kararı yenilenen Al-Hurra kanalı

Kanallar polis zoruyla kapatılacak

Kapatma kararıyla birlikte Başbakanlık Ofisi, söz konusu yayın kuruluşlarını zorla kapatmak üzere güvenlik güçlerini görevlendirdi.

Arab News‘te yapılan resmi açıklamaya göre söz konusu yayın kuruluşları 25 Kasım’a kadar kapatılmayacak.

Irak güvenlik güçleri, protestolar sırasında Bağdat’da bulunan Diljah TV’ye saldırdı ve kapanmaya zorladı. (Bağdat, 23 Kasım 2019, REUTERS/Thaier al-Sudani)

Kararda, aynı zamanda ABD tarafından finanse edilen televizyon kanalı Al-Hurra‘nın üç aylık kapatılma kararı da yenilendi. Söz konusu kanal, 2 Ekim’de hükümetin yaptığı yolsuzlukları ortaya çıkaran belgeleri yayınladığı için kapatılmıştı.

Bu 12 kanalın ortak özelliği, protestoların hükümet karşıtı niteliklerini eleştirel bir şekilde ele alan yayınlar yapmış olmaları. Protestolar sırasında, kimliği belirsiz saldırganlar tarafından söz konusu kanallardan dördünün ofislerine saldırı yapılmıştı

Irak İletişim ve Medya Komisyonu, henüz bu çağrıya yanıt vermedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.