Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şili, para birimindeki değer kaybını engellemek için piyasaya 20 milyar dolar sürecek

Şili Merkez Bankası ülkenin para birimi pesoda bir süredir devam eden değer kaybını azaltmak için piyasaya 20 milyar dolar sürme kararı aldı.

Şili geçtiğimiz aydan bu yana tüm ülkeyi sarsan sosyal protestolara sahne oluyor. Şili Pesosu 18 Ekim’den bu yana yüzde 15 değer kaybetti. Son olarak peso, dün rekor seviyeye geriledi. Bunun ardından Şili Merkez Bankası 2020 Mayıs ayına kadar önlem olarak, 20 milyar doların piyasaya sürüleceğini açıkladı.

Şili’deki protestolardan bir görüntü

Merkez Bankasının kamuoyuna yaptığı açıklamada 2 Aralık 2019 ile 29 Mayıs 2020 arasında döviz piyasasına 20 milyar dolar süreceğini belirtti. Banka daha önce de 13 Kasım tarihinde piyasaya 4 milyar dolar süreceğini açıklamıştı ancak mevcut sosyal kriz içerisinde bu açıklam,a pesonun değerinin düşmesine engel olamamıştı. Dün itibariyle Şili Borsası da yüzde 2,23’lük bir düşüş yaşadı.

Uzmanlar krizin sadece sosyal patlama ile ilgili olmadığını, bunun başka sebepleri de olduğunu belirtiyor. Bu sebeplerden biri de Çin ve ABD arasındaki ticaret savaşlarının Şili ekonomisini etkilemesi. Ancak Şili’de Santiago Üniversitesi’nde görev yapan ekonomist Francisco Castaneda, pesodaki düşüşün yüzde 90 oranında sosyal patlamadan kaynaklandığını söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.