Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Temsilciler Meclisi, Uygurlar’a yapılan muameleden ötürü bazı Çinli yetkililere yaptırım uygulanması teklifini onayladı

ABD Temsilciler Meclisi salı günü, yüzbinlerce Uygur kökenli vatandaşına karşı ayrımcı önlemler almasına karşı Çin’e yaptırım uygulayan bir yasa teklifini onayladı. Teklif, Temsilciler Meclisi’nin çoğunluğu tarafından onaylandı. ABD Senatosu da yasa teklifini onaylarsa, yaptırımlar onay için ABD Başkanı Donald Trump’ın önüne gidecek.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi teklifin kabul edilmesinin ardından yaptığı açıklamada, “Bugün Uygurlar’ın en temel hakları ve onuru Pekin’in barbar eylemleri tarafından tehdit ediliyor, bu aynı zamanda küresel anlamda insanlığın ortak bilincine karşı bir aşağılamadır. Bu yasa teklifi Pekin’e açık bir mesaj: ABD sizi gözlüyor ve sessiz kalmayacak.”

ABD ile Çin arasındaki ilişkiler birkaç yıldır ticaret savaşlarından ötürü zaten gergindi. Geçen hafta Trump, Hong Kong’da hazirandan beri devam eden hükümet karşıtı protestoları destekleme kararı almış ve bu ilişkileri daha da germişti.

Yasa teklifi, Çin’in kuzeybatısında yer alan ve Uygurlar’ın çoğunlukta olduğu Şincan bölgesindeki yetkililere karşı yaptırım uygulanmasını hedefliyor. Sivil toplum kuruluşları Çin hükümetinin bu bölgede bir milyona yakın Uygur’u siyasal eğitim kamplarında tuttuğunu ve baskı yaptığını söylüyor.

Çin hükümeti ise hem sözkonusu sayıları hem de kampların bir baskı aracı olarak kullanıldığı iddiasını reddediyor. Pekin yönetimine göre, bu kamplarda insanlar radikal İslamcılık’tan ve terörizmden uzak durmaları için eğitiliyor. Daha önce bu bölgede bazı kanlı saldırılar gerçekleşmiş ve Çin hükümeti saldırganları “ayrılıkçılar ve teröristler” olarak nitelemişti.

Pekin yönetimi, ABD Temsilciler Meclisi’ne sert tepki gösterirken kararı Çin’in içişlerine müdahale olarak değerlendirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.