Abdülaziz Buteflika’nın 20 yıllık iktidarının geniş halk kitlelerinin ısrarlı protestoları sonucunda sona erdiği Cezayir’de, yaklaşan devlet başkanlığı seçimleri öncesi gerilim artıyor. İçişleri Bakanı Salah-Eddine Dahmoune, eski rejimin bütün unsurlarıyla gitmesini isteyen muhalefeti “Sözde Cezayirliler, hainler, homoseksüeller, sapkınlar, paralı askerler” diye yaftalayınca ülkede tansiyon yükseldi.
Cezayir’de şubat ayında başlayan protestolar halen devam ediyor. Dört kez devlet başkanı seçilen Abdülaziz Buteflika, nisan ayında yapılması planlanan seçimlerde beşinci kez adaylığını açıklayınca, Cezayirliler sokaklara dökülmüştü. Cezayir’in pek çok noktasında gençlerin yoğun katılımıyla genişleyen eylemlerin sonunda seçimler ertelenmiş ve Buteflika da görevinden istifa etmişti.
Ancak Buteflika’nın 20 yıl içinde kurduğu rejim ve tüm kurumlar olduğu gibi devam etti. Eylemciler de bu yüzden sokakları terk etmedi. Buteflika’nın devrilmesinin ardından, meydanlardan “Buteflika’nın gitmesi yetmez, tüm rejim gitmeli” sloganları eksik olmadı.
Protestoların ardından, başkanlık seçimleri aralık ayına ertelendi ancak eylemciler demokratik kurumlar ve süreçler kurulmadan seçim yapılmaması gerektiğinde ısrar ediyor. Geçiş yönetimi ve rejimin önde gelen temsilcileri ise seçimin bir an önce yapılmasından yana.
Devlet başkanlığı seçimleri 12 Aralık’ta yapılacak. Ancak eski ve yeninin temsilcileri arasındaki söz düellosu seçimler yaklaştıkça büyüyor. Son olarak, Cezayir İçişleri Bakanı Salah-Eddine Dahmoune, parlementoda yeni idari yapı ile ilgili konuşurken muhalefetten şöyle bahsetti: “Sözde Cezayirliler, hainler, homoseksüeller, sapkınlar, paralı askerler, sömürgeciliğin artıklarını memlekete taşıyanlar.”
“Sömürgeci düşünce bazı Cezayirliler’i kullanıyor. Aslında bunlar sözde Cezayirli, hain, paralı asker, sapkın ve homoseksüeller. Onları öyle biliyoruz. Onlar bizden değiller, biz de onlardan değiliz” diyen Dahmoune, 12 Aralık’taki seçimin Cezayirliler’in birliğini ispatlayacağını ve ülkenin bağımsızlığını koruyacağını söyledi.
Bu sözlerin, 28 Kasım günü Avrupa Parlamentosu’nda Cezayir’deki özgürlüklerle ilgili kabul edilen bir önergeden sonra gelmesi ise dikkat çekti. Rejime yakın medya, bu karar sonrası ülkedeki muhalefeti “yabancılarla işbirliği halinde olan hainler” olarak göstermeye başladı.
Şu an ülkede en güçlü figür olarak görülen Genelkurmay Başkanı Ahmad Gaid Salah, 3 Aralık günü yaptığı açıklamada yurtdışında örülen komploların içeride nankörlük ve hainlik içerisinde olanlar tarafından destek görmesini kınadığını söyledi.
“Bitmekte olan ve aşağılık bir sistemin sözleri”
Yazar Sid Ahmed Semiane ise bu suçlamalara, “Bakanın sözleri sadece ona ait değil. Bu aslında bütün bir iktidarın yaklaşımı. Bitmekte olan ve aşağılık bir sistemin sözleri. Bu iktidar tarihin çöplüğüne gitmeli ve giderken bu bakanı da birlikte götürmeli” diyerek tepki gösterdi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.