Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da emeklilik reformuna karşı ülke genelinde grev başladı: Hayat durma noktasına geldi

Fransa’da demiryolu ve metro çalışanları, akademisyenler, öğretmenler, öğrenciler, polisler ve avukatlar, hükümetin herkes için aynı koşulları taşıyacak emeklilik düzenlemesine karşı ülke genelinde greve gitti. Başta demiryolu ve metro ulaşımı olmak üzere ülkenin birçok noktasında hayat durmuş durumda. Sarı Yelekliler‘in de destek verdiği grevin ne zaman sona ereceği ise belirsizliğini koruyor.

“Gülümseyin, vergilendirildiniz.”

Fransa’da, haftalar öncesinden beri sendika temsilcileri, hükümet, gazeteler ve haber kanalları emeklilik reformunun olası etkilerini tartışıyordu. Grevin başladığı 5 Aralık Perşembe günü “kara gün” olarak adlandırılmış durumda.

Ulaşım durdu: 10 trenden 9’u hareket etmiyor

Grev özellikle, demiryolu işçileri sendikalarının 5 Aralık günü için sınırsız grev çağrısı yaptığı ulaşım sektöründe etkili oluyor. Ülke genelinde 10 trenden sadece biri hareket ediyor. Lyon dışındaki birçok şehirde metro ve tramvay seferleri grevden dolayı en alt seviyeye çekildi. 

Fransız Ulusal Demiryolu Şirketi SNCF, grevin 12 Aralık’a kadar süreceğini tahmin ediyor. SNCF her gün saat 17.00’de, ertesi gün hareket edecek trenlerin kalkış zamanının internet sitesinden duyurulacağını açıkladı. Hızlı trenlerin yüzde 90’ iptal edildi. Ayrıca havayolu şirketi Air France, iç hat uçuşlarının yüzde 30’unun iptal edildiğini duyurdu.

Eğitimde greve katılım oranı yüzde 55

Milli Eğitim Bakanlığı’na göre, ülke genelinde eğitimcilerin yüzde 55’i, Paris’te ise yüzde 78’i greve katılıyor. Greve katılacak öğretmenlerin iki gün öncesinden bildirim yapması gerektiği için bakanlık greve katılım oranını tespit edebiliyor. Paris’te 652 okuldan sadece 245’i eğitime devam ediyor. 

“7 No’lu metro hattında 5 Aralık’tan itibaren süresiz grev.”

245 miting ilan edildi; Paris’te 6 bin polis görev yapacak

İçişleri Bakanı Christophe Castaner, Fransa genelinde 245 miting ve gösterinin yapılacağının ilan edildiğini açıkladı. Castaner, BFM-TV’ye yaptığı açıklamada “Çok sayıda insanın mitinglere katılacağını biliyoruz, olası riskleri değerlendiriyoruz” dedi.

Marianne gazetesi, Paris polisinin grev hazırlıklarını ortaya çıkardı. Habere göre, sabah saatlerinde eylemlerin yapılacağı alanlara çok sayıda silahlı polis ve TOMA yerleştirildi. Güvenlik kameraları ise bilinmeyen bir nedenden çalışmamaya başladı.

Paris Valiliği ise 4 Aralık’ta, eyleme katılan herkesi gözaltına almak için hukuki bir dayanak oluşturacak bir kararname yayınladı. Eylemlerin yasaklandığını duyuran kararname, eylemcilerin her türden hareketini kısıtlar nitelikte.

Sarı Yelekliler grevde sendikalarla birlikte hareket ediyor: “Bu sadece bir grev değil aynı zamanda başkanlığa bir darbe”, “Sarı Yelekliler ayrıcalıkları bitirmek ve gücü halka vermek için.”

Sarı Yelekliler de greve katılacaklarını açıkladı. Grevde, ilk defa Sarı Yelekliler ve sendikalar birlikte hareket edecek. Protestoya katılma çağrısı hareketin medyatik isimleri Eric Drouet ve Priscillia Ludosky tarafından yapıldı. Sarı Yelekliler hareketi, 2018’in Kasım ayında benzin zammının protesto edilmesiyle başlamış, Fransızların eşitlik talebini dillendirdikleri geniş çaplı bir eyleme dönüşmüştü.

Hayatın durma noktasına geldiği Fransa’da sokaklar, “Grevdeyiz”, “Güvencesizlik öldürür, dayanışma yaşatır”, “Vergi grevi” yazılı dövizlerle kaplandı.

Halkın yüzde 70’i karşı

Fransa’da halihazırda 42 farklı emekli sandığı bulunuyor. Demiryolu işçileri, enerji sektörü ve Paris metrosu çalışanları gibi özel bir emeklilik rejimine sahip olanları etkileyecek emeklilik reformunun meclisteki görüşmelerinin 2020’nin Ocak ayında başlaması öngörülüyor. Hükümete göre, bu reform gerçekleştirilmezse 2025’te emeklilik sistemindeki bütçe açığı 7,9 ile 17,2 milyar euro arasında olacak.

Hükümetin bu açıklamasına rağmen, yapılan bir ankete göre halkın yüzde 70’ine yakını emeklilik düzenlemesine karşı çıkıyor ve grevi destekliyor. Anket, halkın yüzde 97’sinin emeklilik reformu projesinden haberdar olduğunu ve görüşülen iki kişiden birinin, “Projenin içeriği hakkında bilgi sahibiyim” yanıtını verdiğini de ortaya koyuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.