Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Malezya’da cuma namazına katılmayan altı kişiye ilk kez hapis cezası verildi

Müslüman erkekler için cuma namazlarına katılmanın zorunlu olduğu Malezya’da, bu kurala uymayanlar ilk kez hapis cezasına çarptırıldı.

Malezya’da cuma namazına katılmayan altı kişiye İslami yasaları ihlal ettikleri gerekçesiyle hapis cezası verildi. The Jakarta Post’un haberine göre yaşları 17 ile 35 arasındaki altı kişi, cuma namazı saatinde piknik yaparken yakalanmıştı. Ülkenin kuzeydoğusunda bulunan muhafazakâr çoğunluklu Tarengganu kentinin şeriat mahkemesinde yargılanan sanıklar, bir aylık hapis cezasıyla birlikte yaklaşık 2500 ringgit (600 Amerikan Doları) para cezasına çarptırıldı. 

Bu kararla birlikte, İslami yasalara göre cuma namazının Müslüman erkekler için zorunlu olduğu Malezya’da bu kurala uymayanlara karşı ilk kez hapis cezası verilmiş oldu. Mevcut şeriat kanunlarına göre bu suç için iki buçuk yıla kadar hapis cezası verilebilmesine rağmen bugüne kadar uygulama yoluna gidilmemişti.

Cuma namazına gitmedikleri gerekçesiyle hapis cezasına çarptırılan altı kişi cezayı temyize götürürken Özgürlükçü Hukukçular grubundan Avukat Zaid Melek, “Cuma namazına katılmamak gibi kişisel bir mesele bazı Müslüman toplumlarda uygunsuz olarak değerlendirilse de bununla mücadelenin yolu aşırı cezalar değildir” dedi. Melek ayrıca, bu gibi suçları işleyenlerin cezalandırılmaktan ziyade, “rehabilite edilmesinin” daha doğru olduğunu söyledi.

32 milyon nüfuslu Malezya’nın yaklaşık yüzde 60’ı Müslüman ve ülkede seküler hukukun yanı sıra, Müslümanlarla ilgili bazı davalarda şeriat hukuku da uygulanıyor. Bu sistemi eleştirenler, çoğunlukla “hoşgörülü” olarak bilinen Malezya’nın İslam yorumunun aslında öyle olmadığının ortaya çıktığı görüşünde. Malezya’da geçen ay da dört erkeğe eşcinsel ilişkiye girdikleri gerekçesiyle ceza verilmişti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.