Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Koramaz: “Kayyum rejimini püskürtemezsek, yarın tüm ülkede benzeri süreçleri yaşayacağız”

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) 12. Enerji Sempozyumu’nu Diyarbakır’da düzenledi. Sempozyumda konuşan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, termik santrallere filtre takma zorunluluğunu erteleyen yasanın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından veto edilmesini hatırlattı ve “Neyse ki bu karara karşı gelişen toplumsal muhalefet cumhurbaşkanının yasayı veto etmesine neden oldu. Böylelikle Erdoğan, AKP Genel Başkanı sıfatıyla çıkardığı yasayı, cumhurbaşkanı sıfatıyla veto ederek tarihe geçti” dedi.

TMMOB tarafından 12’incisi düzenlenen Enerji Sempozyumu, ilk kez Diyarbakır’da “Enerji, Ekoloji ve Toplumsal Barış” başlığı ile yapılıyor. Demir Otel’deki sempozyuma, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve HDP Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk, HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanları Hülya Alökmen Uyanık ve Zeyat Ceylan, TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu temsilcileri ve çok sayıda akademisyen katıldı.

Sempozyumda konuşan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, önce Tahir Elçi’yi andı, sonra kayyum atamalarını eleştirdi. Atanmışların seçilmişler üzerindeki bu zorbalığının, AKP’nin demokrasiye ve halk iradesine bakışının özeti olduğunu belirten Koramaz şçyle konuştu: “Bu anlayış, benzerlerini darbe dönemlerinde gördüğümüz faşizan bir yönetim zihniyetinin ürünüdür. Tek adam rejiminin halk iradesini yok sayan bu faşizan yönünü, 2017 yılındaki anayasa referandumu sırasında ve 2018 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sürekli olarak dile getirdik. Tek adam rejiminin halk egemenliğini, hukuk devleti anlayışını ve güçler ayrılığını ortadan kaldırmak anlamına geldiğini yayınlarımızda ve açıklamalarımızda sürekli vurguladık. Tek adam rejimi bir keyfiyet rejimidir. Tek adam rejiminin özü, halk egemenliğinin ilkesinin ortadan kaldırılması, halk ile yönetenler arasında bağın koparılmasıdır. Tek adam rejiminin bir üst aşaması yerel yönetimlerin de tümüyle valiliklere ve merkezi idareye bağlanmasıdır. Bölgeye egemen olan bu kayyum rejimini püskürtemezsek, yarın tüm ülkede benzeri süreçleri yaşayacağız.”

“Cumhurbaşkanı veto ile tarihe geçti”

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, Ortadoğu’da devam eden çatışmaların temelinde büyük oranda bölgenin zengin enerji kaynakları üzerinde söz sahibi olma mücadelesinin yattığını söyledi. Koramaz, enerji sektörünün özel şirketlerin elinde tekelleşmesinin, enerji üretim ve dağıtımın tümüyle kâr-zarar hesabına indirgenmesinin, ülkenin ortak geleceğini riske attığını belirtti ve şöyle devam etti: “Ülkemizde üretimde bulunan 42 termik santralden 15 tanesinin baca filtresi bulunmuyor ve çevre mevzuatı gereği bunların altı yıl içerisinde filtre taktırması gerekiyordu. Bu santrallere sahip olan şirketler altı yıldır bunu yapmadılar ve başta Kahramanmaraş ile Manisa olmak üzere bu santrallerin bulunduğu illerimizde hava kirliliği yaşamı tehdit eder boyuta geldi. Buna rağmen AKP ve MHP’nin oylarıyla TBMM’de kabul edilen kanunla bu santrallerin filtre takma zorunluluğu 2,5 yıl daha ertelenmişti. Neyse ki, bu karara karşı gelişen toplumsal muhalefet cumhurbaşkanının yasayı veto etmesine neden oldu. Böylelikle Erdoğan, AKP Genel Başkanı sıfatıyla çıkardığı yasayı, cumhurbaşkanı sıfatıyla veto ederek tarihe geçti.”

Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Arif Nacaroğlu ise, enerjinin tartışıldığı yerde siyaseti de tartışacaklarını belirterek “Kirli siyaseti, hatta kanlı siyaseti tartışacağız. Dünya servetinin yarısından fazlasını elinde tutan 40 aileye kafa tutarken, Türkiye servetinin yarısından fazlasını elinde tutan 5-10 aileye sesini çıkartamayan siyaseti de tartışacağız. Enerji silahıyla rehin alınmışlık siyasetini tartışacağız. Enerji politikalarındaki yandaşlığı, doğa katliamını, tarihin, kültürün, kadim kentlerin yok edilişini tartışacağız. Tüm konuşmalardaki temel hedefimiz sadece günümüzün bir fotoğrafını çekip sunmak olmayacak. Halk düşmanı politikalara nasıl direneceğimizi tartışacağız. Halktan yana doğruları söyleyeceğiz” dedi.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Diyarbakır Şube Başkanı Mehmet Orak da, sempozyumda fosil enerji üretimi, yenilebilir enerji, barajlar, Türkiye’nin enerji politikası gibi birçok konunun tartışılacağını söyledi. Orak, enerji varsa siyasetin de olacağını ve şu an dünyanın en önemli varlığının ve sömürü düzeninin tek aktörünün enerji ve kaynakları olduğunu vurguladı.

EMO Yönetim Kurulu Başkanı Gazi İpek ise, kayyum atamalarını eleştirerek, sözü termik santrallere getirdi. İpek şöyle konuştu: “Son günlerde termik santrallerdeki baca filtresi garip bir durum. Hazırlandı, hazırlayanlar belli ama veto edildi. Vetonun sonucu ne olacak onu çok bilmiyoruz. Türkiye’de garip bir enerji politikası izleniyor. Zamlar geliyor, anlaşılmaz şekilde gerekçelendiriliyor. Bu zamların maddi altyapısı yok, gerekçeler doğru değil. Enerji sektörü çok ciddi bir kriz içinde. Bu kriz ortamında bakanlık bir dizi girişimlerde bulunuyor ve bazı firmaları kurtarmaya çalışıyor. Bunun da zam ile geri döneceğini biliyoruz. Dolayısıyla hızla kamusallaştırmanın nasıl yapılacağını Türkiye gündemine getirmemiz gerekiyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.