Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Akdeniz Diyalogları Toplantısı’nda ikinci gün – Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: ”S-400’ler konusunda Trump bizi anladı ama Amerikan müesses nizamı anlamadı”

Akdeniz Diyalogları Toplantısı‘nın resmi açılışı bugün (6 Aralık) yapıldı. Açılış konuşmasını İtalya Uluslararası Politik Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Giampiero Massolo yaptı. Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki sorunların bir toplantıyla çözülmeyeceğini, ancak iletişim ve diyalogla uzlaşılabileceğini söyleyen Massolo, ”Gereğinden fazla iyimser görünmek istemem ama bölgenin istikrarı için umutluyum” dedi. 

Massolo sözü İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio‘ya bıraktı. Konuşmasına başlarken salondan alkışların yükseldiği Di Maio, ABD’nin Ortadoğu’ya yönelik değişen stratejisini değerlendirdi. Di Maio, İtalya’nın ABD ile ilişkisinde Akdeniz’in önemli bir yer tuttuğunu, Vaşington’un bölgedeki varlığının önemli olduğunu söyledi. Rusya Federasyonu’nun bölgede giderek artan etkisine dikkat çeken İtalya Dışişleri Bakanı, ”Rusya Akdeniz’de hesaba katmanız gereken bir aktör” diye konuştu.

Di Maio: “İran’a yönelik bir askeri müdahale kabul edilemez”

Di Maio, bölgenin istikrarının İtalya ve Avrupa Birliği’nin istikrarından geçtiğini söylerken, İtalya’nın ulusal çıkarının Libya’nın toprak bütünlüğüne bağlı olduğunu belirtti ve ”Bu ancak farklı grupların uzlaşmasıyla mümkün olabilir’‘ dedi. İran krizini de değerlendiren Di Maio, ”Körfez’de askeri müdahale kabul edilemez. İran’da başka bir çözüm aranmalı” diye konuştu.

Forumda yarım saatlik bir konuşma yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin Batı ile ilişkilerini değerlendirdi. Çavuşoğlu, Ankara’nın Moskova’dan S-400 hava savunma sistemleri almasıyla ilgili soruyu şöyle yanıtladı: ”S-400’ler konusunda ABD Başkanı Donald Trump bizi anladı ancak Amerikan müesses nizamı ve Pentagon’un pozisyonu farklı. Rusya’yla işbirliğimiz Astana ve Soçi süreçleriyle devam ediyor. Ama biz NATO üyesiyiz, birçok konuda diğer NATO üyelerinden daha fazla çaba sarf ediyoruz.”

Türkiye’nin ”terör örgütleriyle” sorunu olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, ”Birleşmiş Milletler bir terör örgütüne silah verdi” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.