Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da grev ikinci gününde devam ediyor: Ülkede ulaşım ve bazı devlet hizmetleri durma noktasına geldi

Fransa’da emeklilik reformuna karşı sürdürülen genel grevin ikinci gününde hızlı tren seferlerinin yüzde 90’ı, bölgeler arası tren seferlerinin ise yüzde 70’i iptal edildi. 5 Aralık günü, sınırsız bir süre için başlatılan protestolar ulaşım sektörünü etkilemeye devam ediyor. Fransız Ulusal Demiryolları Şirketi SNCF’den yapılan açıklamada, “Ulusal grev nedeniyle demiryolu ağı hâlâ aksıyor. SNCF yolculara seyahatlerini ileri bir tarihe almalarını öneriyor” denildi.

Başkent Paris’te de ulaşımda grevin etkileri hissediliyor. 10 metro hattı kapalı kalırken, çalışmaya devam eden hatlar ise sınırlı duraklar arasında hizmet veriyor.

Sytadin (http://www.sytadin.fr/) yol bilgileri internet sitesine göre, toplu taşımacılığın felç olması nedeniyle cuma günü 08.00’den kısa bir süre önce başkent bölgesi Île-de-France yollarında 350 kilometreden fazla trafik sıkışıklığı yaşandığı görüldü.

Eğitimcilerin yüzde 10’u grevde

RMC ve BFM-TV’de soruları cevaplayan Milli Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer, eğitim çalışanlarının yüzde 10’unun greve devam ettiğini bildirdi. Dün, ilkokul ve ortaokulda görev yapan çalışanların yüzde 55’i greve katılırken, lise düzeyinde katılım oranı ise yüzde 42 olmuştu. Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlerden greve katılacakları zaman iki gün önceden bildirim yapmalarını istiyor. Bu sayede greve katılım oranına ulaşılıyor.

Hükümet ile sendikalar görüşecek

Hükümetin sosyal ortakları olan işçi sendikaları, 9 Aralık Pazartesi günü, Sağlık ve Dayanışma Bakanı Agnès Buzyn ve Emeklilik Delegesi Yüksek Komiseri Jean-Paul Delevoye ile görüşecek. Europe 1’ radyosuna konuk olan Buzyn, grevin ilk günü ifade edilen Fransızlar’ın öfkesinin duyulduğunu söyledi. Buzyn ayrıca, “Sosyal ortaklarla görüşmeye devam edeceğiz” dedi.

Dün 800 binden fazla insan protestolara katıldı

Le Monde’un verilerine göre 5 Aralık günü Fransa genelinde 806 bin kişi greve katıldı. Ülkede hayat yavaşladı. Dün Lyon’da eski tütün fabrikası önünde greve katılan emekli bir kadın, “Artık emekliyim ama çocuklarımın geleceği, dedelerimizin ve büyük dedelerimizin kazandıkları hakları savunmak için buradayım” dedi.

Bugün sokakta olan sendikalar, 10 Aralık Salı günü de çalışanları grev yapmaya ve sokakta olmaya çağırdı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.