Fransa’da emeklilik reformuna karşı sürdürülen genel grevin ikinci gününde hızlı tren seferlerinin yüzde 90’ı, bölgeler arası tren seferlerinin ise yüzde 70’i iptal edildi. 5 Aralık günü, sınırsız bir süre için başlatılan protestolar ulaşım sektörünü etkilemeye devam ediyor. Fransız Ulusal Demiryolları Şirketi SNCF’den yapılan açıklamada, “Ulusal grev nedeniyle demiryolu ağı hâlâ aksıyor. SNCF yolculara seyahatlerini ileri bir tarihe almalarını öneriyor” denildi.
🔵 CIRCULATION DES TRAINS le 6 décembre 🔵
— SNCF Voyageurs (@SNCFVoyageurs) December 5, 2019
📲 Retrouvez l’info en temps-réel la veille dès 17h sur l’#AssistantSNCF 👉 https://t.co/eiZMVDEquX pic.twitter.com/CUipfiQKbF
Başkent Paris’te de ulaşımda grevin etkileri hissediliyor. 10 metro hattı kapalı kalırken, çalışmaya devam eden hatlar ise sınırlı duraklar arasında hizmet veriyor.
[Mouvement Social] ⚠️ Le trafic est très fortement perturbé sur les réseaux #RATP. Le détail des prévisions pour ce vendredi 6 décembre ci-dessous ⬇️ et sur notre site : https://t.co/7OhMS4j8Sg
— Service client RATP (@ClientsRATP) December 5, 2019
Nous présentons nos excuses à l’ensemble des voyageurs. pic.twitter.com/8ATi9d40ys
Sytadin (http://www.sytadin.fr/) yol bilgileri internet sitesine göre, toplu taşımacılığın felç olması nedeniyle cuma günü 08.00’den kısa bir süre önce başkent bölgesi Île-de-France yollarında 350 kilometreden fazla trafik sıkışıklığı yaşandığı görüldü.
Eğitimcilerin yüzde 10’u grevde
RMC ve BFM-TV’de soruları cevaplayan Milli Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer, eğitim çalışanlarının yüzde 10’unun greve devam ettiğini bildirdi. Dün, ilkokul ve ortaokulda görev yapan çalışanların yüzde 55’i greve katılırken, lise düzeyinde katılım oranı ise yüzde 42 olmuştu. Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlerden greve katılacakları zaman iki gün önceden bildirim yapmalarını istiyor. Bu sayede greve katılım oranına ulaşılıyor.
Hükümet ile sendikalar görüşecek
Hükümetin sosyal ortakları olan işçi sendikaları, 9 Aralık Pazartesi günü, Sağlık ve Dayanışma Bakanı Agnès Buzyn ve Emeklilik Delegesi Yüksek Komiseri Jean-Paul Delevoye ile görüşecek. Europe 1’ radyosuna konuk olan Buzyn, grevin ilk günü ifade edilen Fransızlar’ın öfkesinin duyulduğunu söyledi. Buzyn ayrıca, “Sosyal ortaklarla görüşmeye devam edeceğiz” dedi.
Dün 800 binden fazla insan protestolara katıldı
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Le Monde’un verilerine göre 5 Aralık günü Fransa genelinde 806 bin kişi greve katıldı. Ülkede hayat yavaşladı. Dün Lyon’da eski tütün fabrikası önünde greve katılan emekli bir kadın, “Artık emekliyim ama çocuklarımın geleceği, dedelerimizin ve büyük dedelerimizin kazandıkları hakları savunmak için buradayım” dedi.
Bugün sokakta olan sendikalar, 10 Aralık Salı günü de çalışanları grev yapmaya ve sokakta olmaya çağırdı.