Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Burada sadece bir kent değil, toplumsal hafıza da sular altında kalıyor” – Birkaç ay arayla çekilen iki fotoğraf Hasankeyf’teki değişimi gözler önüne serdi

Ilısu Baraj Göleti’nin suları altında kalacak olan Batman’ın 12 bin yıllık tarihe sahip Hasankeyf ilçesi son günlerini yaşıyor. Arkeolog Nevin Soyukaya, Ilısu Barajı ile sadece bir kentin değil, toplamsal hafızanın da beton, dolgu ve sular altında kalacağını söyledi. Hasankeyf’te yıkım çalışması başlamadan önce ve şimdi çekilen fotoğraflar ilçedeki yıkımı ve değişimi yansıtıyor.

Batman’ın tarihi Hasankeyf ilçesi, 12 bin yıllık tarihi ile Ilısu Barajı’nın suları altında kalacak olması nedeniyle “keyifsiz” günlerini yaşarken ilçe merkezinde bazı tarihi eserler dışında evler ve resmi kurumlar da yeni yerleşim birimine taşındı. İlçeyi sular altında kalmadan önce son kez görmeye gidenler Hasankeyf’in son günlerine tanıklık etmenin hüznünü ve burukluğunu yaşıyor. 

Hasankeyf’teki koruma ve kurtarma kazılarında yer alan Arkeolog Nevin Soyukaya, bölgeyi sıradan bir yerleşim, sıradan bir ilçe olarak görmemek gerektiğini belirterek şöyle konuştu:

“Hasankeyf binlerce yıldır yaşayan bir şehir. Çok dilli, çok dinli, çok kültürlü bir şehirden söz ediyoruz. Ticaret kavşağında da olduğu için, geçmişi görkemli bir şehirden bahsediyoruz. Oraya egemen olan kültürler, orayı başkent ilan etmişler. Bu nedenle Hasankeyf sıradan bir şehir değil, sıradan bir yerleşim değil. Ilısu Barajı’yla sadece Hasankeyf değil, koca bir Dicle Vadisi yok oluyor. Hasankeyf’in dışında yaklaşık 300 arkeolojik sit alanı da bu baraja birlikte sular altında kalacak. Hasankeyf’in yanı sıra 199 köyü, yolları ve verimli toprakları da aynı akıbet bekliyor. Bunun dışında en önemlisi toplumsal hafızamız, beton, dolgu ve sular altında kalıyor. Tek başına Hasankeyf sular altında kalmıyor, ciddi bir birikim ve toplumsal hafızamız da maalesef sular altında kalıyor.”

Hasenkeyf’teki yıkımı ve değişimi gözler önüne seren iki fotoğraf

Mardin’in Dargeçit ilçesine bağlı Ilısu köyünde gövdesi yapılan ve tamamlanan Ilısu Barajı, Dicle Vadisi üzerindeki birçok yerleşimi sular altında bırakırken, barajın en geniş çanağının bulunduğu Hasankeyf ilçesinin neredeyse tamamı sulara gömülecek. Hasankeyf’te yıkım ve taşıma çalışmaları başlamadan önce çekilen fotoğraflar ile yıkım ve dolgu ile beton perdeler yapıldıktan sonra çekilen fotoğraflar tarihi şehirdeki tahribat ve değişimi gözler önüne seriyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.