Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da emeklilik reformu için karar haftası

Fransa‘da emeklilik reformunu protesto amacıyla 5 Aralık’ta süresiz olarak başlatılan genel grev bugün (9 Aralık) de devam ediyor. Hükümet yetkilileri arasında hafta sonu, başbakanlık çalışma ofisi Matignon’da ve başkanlık sarayı Elysee’de iki önemli buluşma gerçekleştirildi. Yöneticilerin gündeminde, özellikle başkent bölgesi Île-de-France’da toplu taşımayı neredeyse tamamen felç eden greve karşı emeklilik reformunda atılacak adımlar vardı.

Başbakan Edouard Philippe ile konuyla ilgili yetkililer Emeklilik Yüksek Komiseri Jean-Paul Delevoye, Sağlık ve Dayanışma Bakanı Agnès Buzyn, Hazine Bakanı Gérald Darmanin ve Ulaştırma Bakanı Jean-Baptiste Djebbari arasında Matignon’da bir toplantı yapıldı. Pazar akşamı da, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Başbakan Philippe ve ilgili bakanlar bir araya geldi.

Devlet kanalı France 3’ya konuk olan Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, hükümet ile sendikalar arasında gerilim devam ederse bu durumda Fransızlar’ın kaybeden taraf olacağını vurguladı. Bakan Le Maire, “CGT’nin (Genel Emek Federasyonu), üyelerini Fransızlar’dan daha çok savunduğunu” söyledi.

CGT’ye göre hükümet bölünmüş durumda

CGT Genel Sekreteri Philippe Martinez ise Franceinfo’ya yaptığı açıklamada, “Yasa tasarısı tüm Fransızlar’ı etkilediği için biz onları savunuyoruz. Ve Bruno Le Maire, umut ediyorum ki, televizyonu izledi; radyoyu dinledi. İzlemiş ya da duymuş olmalı. Geçen perşembe günü bir şeyler gerçekleşti. Ayrıcalıklı kimseler değil, çalışanlar sokaktaydı” dedi.

Grev en çok ulaşımda etkili oluyor

Sabah saatlerinde Île-de-France‘da oluşan 631 kilometrelik trafik, 2019 yılında görülen en yüksek seviye oldu. Paris’teki grevden en çok toplu taşıma araçları etkileniyor. Metro ve banliyöler arası tren seferleri (RER) en alt seviyeye çekilirken, otobüs ve tramvay seferlerinin ancak yarısı yapılabiliyor.

Le Monde gazetesi muhabiri Simon Auffret, Metro 2 ve 6 hatlarında görev yapan çalışanların grevi perşembe gününe kadar sürdürme kararı aldıklarını duyurdu.

Louvre Müzesi de grevden dolayı daha geç açıldı. Müze yönetimi Twitter üzerinden bazı salonların ziyarete kapalı kalacağını duyurdu.

https://twitter.com/MuseeLouvre/status/1203977655923740672

Avrupa Komisyonu’ndan emeklilik reformuna destek

Öte yandan, Avrupa Dijital Tek Pazar Komiseri Thierrey Breton, Avrupa Komisyonu’nun emeklilik reformunu gerekli gördüğünü açıkladı. Breton “Avrupa Komisyonu, tüm kıtada yapılması gereken tüm reformları ve özellikle de bunu gerekli görüyor” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.