Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır’daki HDP mitingi saldırısından önce alana bombacı ile birlikte giren IŞİD’linin ismi soruşturmada geçmedi

HDP’nin 5 Haziran 2015’teki Diyarbakır mitingine yönelik düzenlenen ve 4 kişinin yaşamını yitirdiği, 200’e yakın kişinin yaralandığı IŞİD’in bombalı saldırısına ilişkin beş sanığın yargılandığı davada iki gün önce karar verildi. Bombaları koyan Orhan Gönder ile birlikte miting alanına girerken polis kamerasına yakalanan ve bir yıl sonra yakalanacağını anlayınca üzerindeki bombaları patlatarak yaşamına son veren, Ankara Gar katliamı dahil birçok saldırının düzenleyicisi konumundaki IŞİD emiri Yunus Durmaz’ın soruşturma ve kararda adı geçmedi.

Üç sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis

Ankara’da, Sincan Batı Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, sanıklar Orhan Gönder, Mustafa Kılıç, İsmail Korkmaz, anayasayı ihlalden ağırlaştırılmış müebbet, dört kişiyi öldürmekten dört kez ağırlaştırılmış müebbet, nitelikli öldürmeye teşebbüsten 104 kere 17 yıl, öldürmeye teşebbüsten 102 kere 14 yıl, tehlikeli madde bulundurmaktan 13 yıl 4 ay ve para cezasına çarptırıldı. Anayasayı ihlal, öldürmeye teşebbüs ve tehlikeli madde bulundurmak suçlarından yargılanan Burhan Gök hakkında ise oybirliğiyle beraat kararı verildi.

IŞİD içinde “Ebu Ali” kod adını kullanan Durmaz, 2015’teki birçok saldırının talimatını veren isimdi.

Başına 4 milyon lira ödül konulmuştu

Aranan teröristler listesinin “Kırmızı kategori”sinde yer alan ve başına 4 milyon lira ödül konulan, 18 Mayıs 2016 tarihinde Gaziantep’te düzenlenen operasyonda ölü ele geçirilen IŞİD’in Türkiye emiri Yunus Durmaz’ın, Diyarbakır’da HDP mitingine bombalı saldırıda yer aldığı polisin kamera kayıtlarına yansımasına rağmen hakkında bu olay ile ilgili soruşturma ve işlem yapılmadı. Miting alanına girenleri görüntüleyen polis kamerası kayıtlarında, Yunus Durmaz’ın, mitingde bombaları patlatan IŞİD militanı Orhan Gönder ve bir kişi ile daha birlikte yer aldığı, bir gün sonra Gönder yakalanırken, kendisinin kaçtığı ortaya çıkmıştı. 

Yunus Durmaz (beyaz gömlekli) bombalı saldırı öncesi miting alanına girerken polis kameralarına yakalanmıştı.

HDP’nin seçim mitingine bomba koymaktan iki gün önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Orhan Gönder’in saat 14.32’de Akkoyunlu Caddesi üzerindeki arama noktasından miting alanına girerken yanında Yunus Durmaz’ın da bulunduğuna dair basında yer alan haberler ve kamera görüntüleri güvenlik birimlerince yalanlanmamıştı. Buna rağmen Durmaz hakkında hiçbir işlem yapılmadı.

Miting alanına girenleri kayda alan polis kamerasındaki görüntülere göre, Orhan Gönder’den önce üst arama noktasından geçen Yunus Durmaz’ın üzerinde siyah pantolon, beyaz gömlek ve ayağında spor ayakkabı bulunuyor. Yunus Durmaz ve yanındaki bir kişi, Orhan Gönder’in üst araması sırasında cebinden bir şey düşürüp eğildiğini görünce, durup geriye dönerek kendisini bekliyor. Gönder’in düşürdüğü şeyi yerden alıp yanlarına gelmesinden sonra Yunus Durmaz ve yanındaki kişinin Gönder ile birlikte miting alanına doğru yürüdükleri görülüyor.

Suruç’tan Gar katliamına her saldırıda parmağı var

IŞİD’in Türkiye’deki bombalı eylemlerini organize eden kişi olduğu belirtilen ve 18 Mayıs 2016 tarihinde Gaziantep’te düzenlenen baskında üzerine bağladığı bomba ile kendini patlatan Yunus Durmaz hakkında Ankara Garı katliamı nedeniyle gıyabi tutuklama kararı çıkarılmıştı.

IŞİD içinde “Ebu Ali” kod adını kullanan Durmaz’ın talimatını verdiği ya da düzenlediği iddia edilen eylemler şöyle:

* Diyarbakır'da 5 Haziran 2015 tarihinde 4 kişinin hayatını kaybettiği, 200'den fazla kişinin de yaralandığı HDP mitingine bombalı saldırıda bulunan Orhan Gönder, Durmaz'a bağlı Gaziantep'teki hücrelerden Diyarbakır'a gitti.
* Suruç'ta 20 Temmuz 2015 tarihinde 33 kişinin yaşamını yitirdiği canlı bomba saldırısını organize etti. Durmaz'ın, "canlı bomba" Şeyh Abdurrahman Alagöz'ü olay günü motosikletle Suruç'a götürüp bıraktığı soruşturma dosyasına girdi. "Canlı bomba" Alagöz ile Durmaz'ın birlikte fotoğrafı ortaya çıkmıştı.
* Ankara Garı'nda 10 Ekim 2015 tarihinde 105 kişinin yaşamını yitirdiği 'canlı bomba' saldırısını organize etti. Durmaz'ın, iki canlı bombayı eskortluk yaparak Ankara'ya getirdiği ortaya çıktı.
* Güvenlik gerekçesiyle 20 Mart tarihinde ertelenen Galatasaray-Fenerbahçe maçına yönelik kanlı eylem planı yaptı. Plana göre maç sonrası stattan çıkacak taraftarlar arasında eşzamanlı eylem yapılacaktı. Yunus Durmaz'la birlikte canlı bomba oldukları değerlendirilen kardeşi Hacı Ali Durmaz ve Savaş Yıldız'ın fotoğrafları ve bilgileri tüm birimlere gönderilmişti.
* Gaziantep Emniyet Müdürlüğü'ne bombalı araçla saldıran İsmail Güneş de Yunus Durmaz'a bağlı hücre evlerinden eyleme gitti, saldırı talimatını Durmaz verdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.