Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sular altında kalacak olan Hasankeyf’teki son eser 610 yıllık Er-Rızk Camisi taşınıyor

Ilısu Barajı’nın suları altında kalacak olan tarihi Hasankeyf ilçesinde taşınması planlanan son tarihi yapı Er-Rızk Camisi de bugün taşınıyor. 610 yıllık cami, 256 tekerlekli SPTM aracı ile Dicle Nehri üzerinde yapılan yeni köprüden karşı taraftaki yeni yerleşim birimine nakledilecek.

Ilısu Barajı nedeniyle sular altında kalacak olan 12 bin yıllık tarihe sahip antik kent Hasankeyf’in önemli tarihi eserlerinden biri olan 610 yıllık Er-Rızk Camisi de bugün yeni yerine taşınmaya başlandı. Tarihi cami, bugün sabah saatlerinde 256 tekerlekli SPTM aracına konularak yeni yerleşim birimindeki Arkeopark’a götürüldü. 1687 ton ağırlığındaki cami, Dicle Nehri üzerinde yapılan yeni köprüden geçirilirken, taşınmayı izleyen vatandaşların hüzünlendiği görüldü. Caminin minaresi de daha önce taşları numaralandırılıp sökülerek taşınmıştı.

Taşıma öncesi konuşan Devlet Su İşleri (DSİ) 16. Bölge Müdürü Ali Naci Kösalı, Hasankeyf’te yapılan son taşıma işleminin bugün başladığını belirtti ve çarşamba gününe kadar Harin Duvarları’nın da taşınacağını söyledi. Kösalı, “Hasankeyf’e suyun gelmesine yaklaşık bir metre kaldı. Şubat ayında ise Hasankeyf’in su altında kalacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu. 

Cami Eyyubiler döneminden kalma

Hasankeyf’te günümüze ulaşan Eyyubi dönemi eserlerinden olan Er-Rızk Camisi, Dicle Nehri’nin güneyinde, kale ile Hasankeyf Köprüsü arasında yer alıyordu. Avlu giriş kapısında bulunan kitabeye göre Hasankeyf, Eyyubi Meliki Ebu’l Mefâhir Süleyman tarafından 1409 yılında yaptırılmıştı. Güneyinde yer alan ibadet mekânı heyelan sonucu yıkılan ve zaman içerisinde tahrip olan camiden günümüze avlu giriş cephesi, taç kapı ve minaresi gelebilmişti. 1953’te yapılan onarım çalışmaları sırasında ardından kuzey revakın önü duvarla kapatılmış ve burası ibadet yeri olarak kullanıma açılmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.