Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Havacılık uzmanı Musa Alioğlu: “737 MAX serisinin, Boeing’in en büyük müşterilerinden THY’ye zararı büyük oldu”

Boeing 737 MAX serisine ait uçakların önce Endonezya, daha sonra da Etiyopya’da kaza yapması sonucu 346 kişi hayatını kaybetmişti. Yaşanan bu iki trajik kaza sonrası Boeing markasının güvenilirliği tartışmaya açılmış, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok ülkede 737 MAX serisi uçaklar yere indirilmişti. Boeing’in itibarının dışında, ödediği tazminatlar, uçak onarım çalışmaları ve kazalarda hayatını kaybeden yolcuların yakınları için oluşturduğu fon, şirketi ciddi bir mali yükün altına da sokmuştu.

Son olarak Şikago’daki yönetim kurulu toplantısı sonrasında Boeing, MAX projesini durdurmaya karar verdi. Bu kararla şirketin hisseleri de yüzde 4 oranında düştü, Boeing şirketinin uğradığı zarar 10 milyar doları aştı. Boeing’in bu durumu tüm havacılık sektörünü etkiledi. Mevcut filosunda 12 tane 737 MAX serisi bulunduran ve 12 tane de siparişi bulunan Türk Hava Yolları (THY) da etkilenen şirketler arasında.

Etiyopya Hava Yolları’nın yaşadığı kaza sonrası THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, Boeing’in uçaklardaki yazılım hatasını düzeltmelerini beklediklerini, ancak bu süre içinde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile koordineli şekilde uçakları yere indirme kararı aldıklarını söylemişti. Ekşi’nin bu açıklamasından beri THY, 737 MAX serisine ait uçaklarını kullanmadı.

Sivil havacılık sektöründeki bu önemli gelişmeler sonrasında, havacılık ve turizm konularında uzman, eski Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği Genel Sekreteri Musa Alioğlu ile konuştuk.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.