Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünya’nın Manyetik Kuzey Kutbu tahmin edilenden hızlı bir şekilde Rusya’ya ilerliyor

Gezegenimizin stabil coğrafi kutuplarının aksine, navigasyon sistemlerinin belirleyicisi olan manyetik kutuplarının tahmin edilenden hızlı ilerlemesi bilim dünyasını harekete geçirdi.

CNN’in haberine göre, Manyetik Kuzey Kutbu tahminlerin çok üzerinde bir hızla Rusya’ya doğru ilerliyor. Tespit edildiği 1831 yılından beri Manyetik Kuzey Kutbu, Kanada Arktikleri’nden Rusya’ya olan ilerleyişini yavaşça sürdürüyordu. Ancak manyetik kutbun Sibirya’ya yaklaşırken yılda 34 millik (yaklaşık 55 kilometre) hıza ulaşması, bilim insanlarını Dünya Manyetik Modeli’nde planlanandan bir yıl önce düzenlemeye gitmek zorunda bıraktı.

Dünya Manyetik Modeli, Amerikan ve İngiliz orduları tarafından ve genel sivil navigasyon sistemleri için kullanılıyor. 1831 yılından bu yana 1400 mil ilerlemiş olan Manyetik Kuzey Kutbu, her birkaç yüzyılda coğrafi olarak kuzeyden Güney Kutbu’na geliyor. Bilim adamlarının “reversal” (terse dönme) dediği bu durum en son 700 bin yıl önce yaşandı.

Eğer bu bahsi geçen ters dönme durumu şu an yaşansa, tüm navigasyon ve telekomünikasyon sistemlerimiz ve uydularımız etkilenebilirdi. Ancak araştırmacılara göre manyetik alanda bu tarzda uzun süreli bir istikrarsızlığa adapte olmamız için birkaç kuşaklık zamanımız var. Günümüzde manyetik alanın takibinin daha iyi yapılabildiğini ve çok daha fazla sayıda veri alınabildiğini söyleyen araştırmacılar, insanlığın bu değişime hazır olacağını düşünüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.