Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sekiz yıl aradan sonra ilk defa cuma namazı kıldıran İran dini lideri Hamaney: “Allah’ın eliyle ABD’ye tokat attık”

İran İslam Cumhuriyeti’nin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, 2012 yılından beri ilk defa bugün başkent Tahran’daki İmam Humeyni Musalla Camii’nde cuma namazı kıldırdı.

Hamaney’in birlik ve beraberlik mesajı verdiği konuşmasında gündemi Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani‘nin suikast sonucu öldürülmesi, İran’ın misillemesi ve Ukrayna uçağının yanlışlıkla vurulması oluşturdu.

Son iki haftada yaşanan gelişmelerin İran halkı için öğretici olduğunu belirten Hamaney, “Kasım Süleymani’nin Irak ve İran’daki cenaze törenleri için büyük kalabalıklar toplanması ve Irak’ta ABD hedeflerinin vurulması tarihi dönüm noktalarıydı. İran bir dünya gücüne tokat atacak güce sahiptir. Bu Allah’ın elidir. Bugünler geçecek ama bugünlerin etkileri insanların hayatında kalacak” dedi.

Hamaney, Süleymani ile ilgili ayrıca, “Dünya çapındaki siyonist medya imparatorluğu, ABD Başkanı ve Dışişleri Bakanı, Süleymani’yi terörist olarak ilan etti. Ama gelişmeler aksini gösterdi. Birçok ülkede insanlar Süleymani’yi andı ve hegemonik güçlerin bayraklarını ateşe verdi” diye konuştu.

Bugüne kadar Afganistan ve Irak’ta pek çok kişiyi öldüren ancak bunu hep inkar eden ABD’nin ilk kez bir cinayeti itiraf ettiğini belirten Hamaney, “terörizme karşı savaşan en önemli komutan” olarak nitelendirdiği Süleymani’yi öldüren ABD’nin “terörist” olduğunu söyledi.

Hamaney, Süleymani’nin cenaze törenlerindeki kalabalığın ABD hegemonyasına karşı olduğunu ve İran müesses nizamını desteklediğini belirtti ve İran ulusu ile ilgili farklı bir portre çizenlerin gerçeği yansıtmadığını vurguladı.

Hamaney konuşmasında “IŞİD yalnızca Irak için değil, İran’ın güvenliğini bozmak için de yaratıldı. Onlar Kudüs Gücü’nün çabalarıyla durduruldu. ‘Ne Gaza, Ne Lübnan, yalnızca İran’ sloganları atanlar, ülkeniz için siz canınızı feda etmediniz, bunu yapan Süleymani oldu” dedi.

ABD’nin Suriye, Irak ve Afganistan’da büyük bir dirençle karşılaştığını belirten Hamaney, ABD’nin Irak’taki üslerinin İran tarafından vurulması sebebiyle kaybettiği itibarını geri kazanamayacağını sözlerine ekledi.

Ukrayna uçağının düşürülmesi olayının çok üzücü olduğuna şüphe olmadığını belirten Hamaney, bazılarının bu olayı Süleymani suikastını unutturmak için kullandığını ve bu kişilerin düşmanların istediklerini yaptığını, İran’ın ulusal çıkarlarından habersiz olduklarını söyledi.

Hamaney’in konuşması sırasında kalabalık tarafından “Amerika’ya ölüm”, “Allah büyüktür” sloganları atıldı.

Hamaney en son, İran İslam Devrimi’nin 33. yıldönümü vesilesiyle 2012 yılında cuma hutbesi okuyup cuma namazı kıldırmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.