Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu: “Bilinenin aksine ‘gizemli virüs’ insandan insana da geçiyor”

Çin’de 2019’un son günlerinde başlayan virüs salgını insanları korkutmaya devam ediyor. Koronavirüsün bir çeşidi olduğu belirtilen ancak halen tam olarak türü tespit edilemeyen bu yeni virüs, bugüne kadar 200’den fazla kişiye bulaştı. Dört kişi de hayatını kaybetti.

Çinli yetkililerin ilk olarak 31 Aralık günü kamuoyuna duyurduğu vakaların sayısı ise hızla artıyor. Hem Çinli yetkililer hem de Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bu virüsün insandan insana bulaştığı yönünde bir kanıt olmadığını belirtmişti. Ancak son olarak dün Çin Ulusal Sağlık Komisyonu’ndan bir yetkili, virüsün insandan insana bulaştığı yönünde bir açıklama yaptı. DSÖ ise bu konuyu görüşmek üzere bugün toplanacak.

Çin’in en kalabalık kentlerinden biri olan Vuhan’da deniz mahsulleri satan bir markette hayvanlardan insanlara bulaştığı tespit edilen virüs hızla yayılıyor. Sözkonusu virüs insanlarda zatürre belirtileri gösteriyor. Şu ana kadar Çin’de dört kişi hayatını kaybederken, Japonya ve Tayland’da da birer kişinin aynı virüsü taşıdığı tespit edildi. Çin’de ve diğer ülkelerde virüsü taşıyanların ortak özelliğinin Vuhan kentini ziyaret etmeleri olduğu söyleniyor.

Virüsün insandan insana bulaştığı konusunda açıklama yapan isim ise 2003 yılında Çin’i derinden etkileyen SARS salgınıyla mücadelede çalışan Zhong Nanshan. Nanshan, Çin devlet televizyonuna yaptığı açıklamada virüsün insandan insana geçtiğinin doğrulandığı bilgisini paylaştı.

Yetkililerin korktuğu bir başka konu ise Çin Yeni Yılı’nın yaklaşıyor olması. İnsanlar tatili değerlendirmek için genellikle ailelerinin ve yakınlarının yanına gitmeyi tercih ediyor. Bu ise hastalığın farklı yerlere taşınma ihtimalini artıran bir gelişme. Çinli yetkililer ise halihazırda yolculuklar için bir kısıtlama öngörmüyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.