Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin’deki salgın: 20 milyon kişinin yaşadığı üç şehir karantinaya alındı

Çin Halk Cumhuriyeti’nin Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs salgınından etkilenenlerin sayısı 600’ü geçti, ölenlerin sayısı da 17’ye yükseldi. Çin yönetimi, salgının daha fazla yayılmasını önlemek amacıyla karantina önlemlerini sıkılaştırdı. Vuhan’ın yanı sıra Ezhou ve Huanggang şehirlerinde havaalanları kapatıldı, toplu ulaşım durduruldu, halka “şehri terk etmeyin” çağrısı yapıldı.

Vuhan şehri üzerinde hava trafiği olmadığını gösteren Flightradar görseli.

Vuhan, Ezhou ve Huanggang kentlerindeki nüfüs yaklaşık 20 milyon. Bütün bu şehirlerde Çin Yeni Yılı’nın yaklaşması sebebiyle planlanan tüm etkinlikler de iptal edildi. Polisler üç şehirde de tren istasyonlarında ve otobüs garlarında nöbet tutmaya başladı. Kimsenin bu üç şehri terk etmesine izin verilmiyor.

Vuhan şehrinde toplu ulaşım tamamen durduruldu. Otobüsler, metro, deniz ulaşımı yapılmıyor. Sokaklar boşaldı. Evlerinden çıkmamayı tercih eden Vuhan halkı, süpermarketlere akın etti, marketlerde raflar boşaldı. İngiliz The Guardian gazetesine konuşan Vuhanlılar, eczanelerde satılan yüz maskelerinin tükendiğini anlattı. Yüz maskesi takılması, salgının başladığı günden bu yana zorunluydu. Benzin istasyonlarına da, kaynağı belirsiz “yakıt rezervleri tükenmek üzere” söylentileri üzerine akın olduğu belirtildi.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu’nun açıklamasına göre 25 kentte yeni koronavirüs (2019-nCoV) bulaşan kişilerden 95’inin durumu ağır. Virüsün bulaştığı kişilerle temasa geçen 5 bin 897 kişiden 4 bin 928’i müşahede altına alındı. Dün itibarıyla Hong Kong Özel İdari Bölgesi ve Makao Özel İdari Bölgesi’nde birer kişide saptanan virüs, ABD, Japonya, Güney Kore’de birer kişide, Tayland’da da üç kişide tespit edildi.

Vuhan’dan gelen ve hasta olduğu sanılan bir kişi Şanghay havaalanında karantinaya alındı.

Ortaya çıktığı yerden dolayı “Vuhan virüsü” diye de adlandırılan yeni koronavirüs, solunum, hapşırma ve öksürük ile hava yoluyla bulaşıyor.

Koronavirüsün (NCoV) ilk belirtileri yüksek ateş, boğaz ağrısı, öksürük, nefes darlığı, solunumda zorluk ve ishal şeklinde ortaya çıkıyor ve ileri safhalarda zatürre ve böbrek yetmezliğine neden oluyor.

Bilim insanlarına göre virüs, akut solunum yolu sendromu (SARS) virüsüne yüzde 80 oranında benziyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre, dünya genelinde bugüne kadar 8 binden fazla kişide SARS virüsü görülürken bunlardan 775’i yaşamını yitirdi.

Yeni koronavirüs ilk olarak Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde 12 Aralık’ta tespit edilmişti. Virüsün kaynağının bu şehirdeki hayvan pazarı olduğu sanılıyor. Bilim insanlarına göre virüs hayvanlardan insana bulaştı, şimdi de insandan insana geçebilecek şekilde mutasyona uğradı.

Yeni virüs solunum yollarını etkiliyor. O nedenle öksürük yoluyla bulaşıyor olması yüksek bir ihtimal. Virüse yakalananların hastalığın hangi safhasında virüsü bulaştırmaya başladıkları şimdilik bilinmiyor. Virüsün “yayılma hızı” da henüz tespit edilemedi. Salgını önlemek için tek seçenek, virüse yakalanmış kişileri tespit edip, karantinaya almak. Hastalarla temas halinde olan kişilerin izlenmesi ve sağlık durumlarının kontrol altında tutulması da uygulanan yöntemler arasında.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada Türkiye’de herhangi bir koronavirüs riski bulunmadığını söyledi. Koca, Çin’den gelebilecek riskli hastaların özel ambulansla karantinaya alınması için hazırlıkların yapıldığını da belirtti.

Southern China Havayolları şirketi normal şartlarda Vuhan – İstanbul arasında pazartesi, çarşamba, cuma olmak üzere haftada üç sefer düzenliyor.

DSÖ bugün salgının küresel bir tehdit olup olmadığına karar verecek. İsviçre’nin Cenevre kentindeki toplantıdan kriz kararı çıkarsa bu son 10 yıl içindeki altıncı uluslararası salgın uyarısı olacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.