Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uğur Mumcu suikastının 27. yıldönümü – Özge Mumcu Aybars: “Bir toz bulutunun içinde, ne olup bittiğini anlamaya çalışıyordum”

Haber: Özge Çakır / Kamera: Okan Yücel

Ölümünün 27. yıldönümünde Uğur Mumcu’yu kızı Özge Mumcu Aybars’tan dinledik. Küçük yaştan itibaren bir parçası haline gelen Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı’nda (UM:AG) bizi ağırlayan Özge Mumcu, babasıyla geçirdiği kısacık zamanda ve kendi deyimiyle “bir toz bulutunun içindeymişçesine, neler olup bittiğini anlamaya çalışan küçük bir kız çocuğu” iken yaşadıklarını Medyascope’la paylaştı.

Uğur Mumcu, Türkiye’de araştırmacı gazeteciliğin önde gelen isimlerindendi. Bundan tam 27 yıl önce, 24 Ocak 1993 Pazar sabahı, Ankara Karlı Sokak’taki evinden çıktı ve kendisine kurulan tuzaktan habersiz arabasını çalıştırdı. Kontağı çevirmesiyle arabasına yerleştirilen patlayıcının sesi etrafı sarmış, korku ve panik içinde ağlayan eşi Güldal Mumcu’nun sesine karışmıştı.

O sokak bugün Uğur Mumcu Caddesi olarak anılıyor. İsmi başkent Ankara’da, bu caddede yaşatılıyor, niceleri tarafından anılıyor ama kurban gittiği suikastın failleri hâlâ meçhul. Aradan geçen 27 yıla rağmen, Uğur Mumcu Uzun Takip ya da kamuoyunun aşina olduğu adıyla ‘Umut Davası’nda beklenen sonuca ulaşılamadı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.