Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Elazığ depremi – Ölü sayısı 25’e yükseldi

Türkiye, dün akşam saat 20.55’te Elazığ’dan gelen deprem haberiyle sarsıldı. Kandilli Rasathanesi verilerine göre, depremin büyüklüğü 6,8, derinliği ise 5 kilometre. 

Saat 17.30 itibarıyla Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan (AFAD) aktarılan bilgiye göre, Elazığ Sivrice’de meydana gelen 6,8’lik deprem sonrası enkazdan sağ kurtarılan kişi sayısı 42’ye, hastaneye başvuran vatandaş sayısı da 1243’e yükseldi. Deprem sonrası büyüklüğü 4’ün üzerinde 14, toplamda 401 artçı sarsıntı meydana geldi. Deprem nedeniyle Elazığ’da 21, Malatya’da ise dört kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. AFAD, depreme ve kurtarma çalışmalarına ilişkin bilgileri internet sitesi üzerinden sürekli olarak yeniliyor.

Elazığ Sivrice merkezli deprem, Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya, Tunceli, Samsun, Tokat, Çorum, Sivas, Niğde, Kayseri, Kırşehir, Trabzon, Ordu ve Giresun‘da da hissedildi. Özellikle Malatya’da büyük yıkıma neden oldu. En az 25 bina yıkıldı.

Bu depremden sadece 13 dakika sonra 5.4, saat 21.17’de 5.1 büyüklüğünde artçı sarsıntılar kaydedildi.

AFAD ekiplerinin enkazda arama kurtarma çalışmalarının sürdüğü vurgulanan açıklamada, afet bölgesindeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi uyarısı yapıldı. Elazığ ile çevre illerde arama tarama çalışmalarının devam ettiği, yurtlarda kalanların spor salonlarına alındığı da açıklamada aktarıldı.

Devlet erkânı deprem bölgesinde

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, depremin yaşandığı bölgede incelemelerde bulundu. “Elazığ’da 30’a yakın göçük altında vatandaşımızın olduğunu biliyoruz” diyen Koca, ölü sayısının artabileceğini söyledi. Koca, “Elazığ ve Malatya’da mevcut 137 ambulansa 170 ambulans ilavesi yaptık. Ayrıca uçak ve helikopter ambulansımız da hazır” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da Elazığ’da açıklama yaptı. Soylu, “Köylerdeki kerpiç ve metruk evler yıkılmış, şu an öyle gözüküyor. Tüm tespitleri yaparak, elimizden gelen gayreti ortaya koyacağız” diye konuştu.

Elazığ’da halen enkazın altında arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü belirten Soylu, “Bir vatandaşımızın canlı olarak kurtarılmasını ümit ediyoruz. Hem çalışıyoruz hem de dua ediyoruz” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı da yaptığı açıklamada, Elazığ ile Malatya’da vergi kanunlarının uygulanması bakımından üç ay süreyle mücbir sebep ilan edildiğini bildirdi. Açıklamada, “Elazığ ve Malatya’daki vergi mükelleflerinin mücbir sebep süresince vermesi gereken vergi beyannameleri ve bildirimlerin verilme süreleri, bu beyanname ve bildirimler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri, depremden önce tahakkuk etmiş ödeme süresi mücbir sebep hali ilan edilen süreye rastlayan her türlü vergi, ceza ve gecikme faizinin ödeme süresi, motorlu taşıtlar vergisi taksit ödemeleri süreleri üç ay uzatıldı” denildi.

Akşam saatlerinde ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Elazığ ziyaretini sosyal medya hesabından duyurdu ve “Depremle sarsılan Elazığ’dayız. Arama kurtarma ve destek ekiplerimiz tam koordinasyon ile çalışıyorlar. Bölgedeki ihtiyaçların tespiti için çalışma yapacağız. Tüm bölge halkının bilmesini isterim ki; bütün İstanbul’un kalbi burda atıyor ve her türlü desteğe hazırız” diye yazdı.

Ayrıntılar gelmeye devam ediyor:

Saat 18.14: Elazığ merkezdeki Sürsürü Mahallesi’nde bulunan Dilek Sitesi’nde çöken iki binanın enkazında kalan dokuz kişinin kurtarılması için ekiplerin arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. İş makineleriyle beton bloklar kaldırılırken, ekipler de kovalarla molozları boşaltıyor.

Saat 17.30: DHA‘nın haberine göre Elazığ’ın Mustafa Paşa Mahallesi’nde AFAD, Jandarma Arama Kurtarma, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ve itfaiye ekiplerince yürütülen çalışmalarda, çöken apartmanlardan birinin enkazında üç kişinin cansız bedenine ulaşıldı. Hayatını kaybedenlerin sayısı 25’e yükseldi.

Saat 17.00: İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, eşi Dilek İmamoğlu’yla birlikte depremden etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun demek için Elazığ’a gitti.

Saat 16.36: Hazine ve Maliye Bakanlığı açıklama yaptı ve Elazığ ile Malatya’da vergi kanunlarının uygulanması bakımından üç ay süreyle mücbir sebep ilan edildiğini bildirdi.

Saat 16:00‘da AFAD‘dan aktarılan bilgiye göre, Elazığ Sivrice’de meydana gelen 6,8’lik deprem sonrası enkazdan sağ kurtarılan kişi sayısı 42’ye, hastaneye başvuran vatandaş sayısı da 1243’e yükseldi. Deprem sonrası büyüklüğü 4’ün üzerinde 14, toplamda 401 artçı sarsıntı meydana geldi.

Saat 16.00: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremde hayatını kaybeden Ayşe Civelek (45) ve oğlu Muhammed Salih’in (10) Mevlana Camii’ndeki cenaze törenine katıldı.

Saat 14.15: Elazığ’ın Mustafa Paşa Mahallesi’nde 17. saatin sonunda bir kişi daha enkaz altından çıkarıldı.

Saat 14.00: yapılan açıklamaya göre, deprem nedeniyle Elazığ‘da hayatını kaybeden sayısı 18’e yükseldi. Malatya‘da ise dört ölü var. Yaralı sayısı ise 1113.

Saat 13.40: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan Elazığ’a hareket etti. Erdoğan’ın yanında TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da bulunuyor.

Saat 12.53: Adıyaman Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda bazı bölmelerde kısmi çatlaklar oluştuğu için 814 hükümlü ve tutuklunun tedbiren Gaziantep, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’taki cezaevlerine nakledilmeye başlandığı açıklandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca‘nın saat 11.58‘de yaptığı açıklamaya göre 34 kişi yoğun bakımda, hayati tehlikesi olan ise yok.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Elazığ’da beş, Malatya’da 25 yıkık bina olduğunu teyit etti ve “368 kişiyle hasar tespit çalışmalarını yürüyoruz” dedi.

Saat 11.42: İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Elazığ’da arama kurtarma çalışmalarının sürdüğü Mustafa Paşa Mahallesi’nde incelemelerde bulundu. Soylu 39 kişinin enkaz altından çıkarıldığını söylerken, 22 kişinin hayatını kaybettiğini teyit etti. 

Saat 11.32: Elazığ Mustafa Paşa Mahallesi’nde bir erkek vatandaş daha enkaz altından kurtarıldı. Depremin 15. saati itibarıyla enkaz altından kurtarılan kişi sayısı 11’e yükseldi.

Saati 11.20: Cumhurbaşkanlığının resmi Twitter hesabından “Deprem bölgesine ulaştırılmak istenen yardımların 0 312 258 2323 numaralı telefon aranarak AFAD koordinesinde ulaştırılması önem arz etmektedir” açıklaması yapıldı.

Saat 11.10: Elazığ’ın Mustafa Paşa Mahallesi’nde yıkılan binanın enkazından bir kişi daha 14 saat sonra sağ çıkarıldı. Enkaz altından çıkarılan kişi sayısı 10’a yükseldi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.