Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope Elazığ’da: Depremden 15 gün önce “evim riskli” diye dilekçe veren Selçuk Saygılı depremi ve sonrasını anlatıyor

Elazığ depreminin merkez üssü olan Sivrice’de depremden önce belediyenin çoğu kamuya ve çalışanlarına olan 29 milyon liralık borcu tartışılıyormuş!

Sivrice Elazığ’ın 30 kilometre dışında, Hazar Gölü kıyısında, Hazar Baba Kayak Merkezi’nin yamacında 3500 nüfuslu şirin bir kasaba. Birçok insan 24 Ocak 2020 Cuma akşamı 20:55’te meydana gelen deprem öncesinde Sivrice’nin varlığından habersizdi belki. Sivrice 6,8 büyüklüğündeki deprem ile 40 saniye boyunca sallanırken evlerin büyük çoğunluğunun az katlı ve kerpiç olması olası daha büyük bir felaketi önlemiş. Sivriceliler o geceyi açık alanlarda geçirmiş. Deprem anında ilçenin yetişkin erkeklerinin çoğu kahvehanelerdeymiş, depremi hisseden herkes hemen evindeki durumu görmek, ailelerini kurtarmak için evlerine koşmuş. Depremde evi ağır hasır gören Sivriceliler’den Selçuk Saygılı önce geçen yıl, daha sonra da 3 Ocak’ta evinin yanındaki metruk binadan dolayı, risk altında olduğuna dair dilekçe ile başvuruda bulunmuş ancak eve gelen uzmanlar “ev sağlam” deyip gitmişler. 24 Ocak gecesi yaşanan deprem Selçuk Saygılı’yı haklı çıkarmış ve Saygılı’nın tek avuntusu evdeki dört çocuğu ve eşinin depremden zarar görmeden kurtulmuş olmaları.

3500 nüfuslu Sivrice Belediyesi’nin 29 milyon ₺ borcu var

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Sivrice Belediyesi, Cumhur İttifakı’nın büyük ortağı AKP’li Belediye Başkanı Ebubekir Irmak’ı 24 oy farkla geçen küçük ortak MHP’nin adayı Turgay Gündoğan yönetimine geçmiş. Gündoğan, Sivrice Belediye’sinin tam 29 milyon ₺ borcu olduğunu açıklamış. Üstelik 29 milyon ₺’lik borcun 24 milyonu kamuya, 1,5 milyonu ise belediye çalışanlarına yapılmış. Seçimden önce 3500 nüfuslu ilçenin borcunun 54 milyon ₺ olduğu iddia ediliyormuş. Ebubekir Irmak döneminde belediyede çalışan Selçuk Saygılı, uzun süre maaşını alamayanlardan biri aynı zamanda, geçmiş yıllarda belediye aleyhine açtığı davayı da kazanmış ancak Sivrice Belediyesi borçlarını ödeyebilecek durumda değil.

Depremin ardından evlerin çoğu ağır hasarlı olan Sivrice’de, önce 15 gün içinde konteyner kent kurulacak, daha sonra bir yıl içinde yeni evlerin inşa edilmesi bekleniyor. Deprem bölgesindeki tüm belediyelere yapılacak mali yardımlar Sivrice Belediyesi’nin borcunu kapatmasına yardımcı olacak mı, önümüzdeki günler gösterecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.