Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır’da STK’lar, Tahir Elçi soruşturmasındaki gelişmeyi değerlendirdi: “Üç şüpheli polisin yıllar sonra ifadesinin alınması çok gecikmiş bir adım”

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesi ile ilgili soruşturmada ilk kez dosyaya üç şüpheli polisin ifadesi girerken, Diyarbakır’daki sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcileri yaşanan gelişmeyi “çok gecikmiş bir adım” olarak değerlendirdi. Dicle Toplumsal Araştırmalar Derneği (DİTAM) Başkanı Mehmet Vural, Elçi’nin kameraların önünde vurulduğunu ve aradan uzun zaman geçmesine rağmen dava açılamadığını belirterek, “Eldeki imkanlar ile bu cinayet aydınlatılamıyorsa insanda kuşku doğurur. İnsan; örtbas, ihmal ve kasıt mı var diye düşünüyor” dedi. Hak İnisiyatifi Diyarbakır Temsilcisi Reha Ruhavioğlu da, yeni başsavcının bu dosyanın üzerine gideceğine dair mesajları olduğunu hatırlatarak, sözkonusu polislerden bugüne kadar ifade alınmamış olmasının büyük eksiklik olduğunu söyledi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun, bugüne kadar değil etkin bir soruşturma yapmak normal bir soruşturmanın gereğinin bile yerine getirilmediğini belirterek, şüpheliler hakkında tutuklama kararı verilmesi gerektiğini söyledi. Elçi vurulurken yanında bulunan Avukat Nazım Baran Vural da, ilk günden beri hem kendilerinin hem delillerin hem de görüntülerin, dosyada emniyet güçlerini işaret ettiğini belirtti: “İfadelerinin alınması bende bir şaşkınlık yarattı. Belki bir umut da olabilir. Bu dosyanın önceki dosyalar gibi adliyenin tozlu raflarında unutulacağına düşünmüyorum. Nihayetinde yargılamanın bir soruşturma ayağıdır. Yargılama sürecini hep birlikte takip edeceğiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.