Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Karakaş Listesi” – Çin hükümeti Uygurları başörtüleri, sakalları ve internet arama geçmişlerine göre fişliyor

Çin hükümetinin, Çin’in batısında bulunan Şincan’daki 3 binden fazla Uygur’u izlediğini ve kişisel bilgilerini topladığını kanıtlayan belgeler sızdırıldı. 137 sayfalık belgede, bilgileri toplanan kişilerin ne sıklıkla dua ettikleri, ne giydikleri, gün içinde kimlerle konuştukları ve aile bireyleriyle ilişkileri yer alıyor.

Belgeler, Şincan dışında yaşayan Uygurlar tarafından, Çin’in Şincan’daki politikaları üzerine çalışan Dr. Adrian Zenz’e iletilmesiyle kamuoyuna ulaştı. Belgelerin ortaya çıkmasıyla, Uygurlar’ın gözaltına alınma nedenleri netlik kazandı. 

“Karakaş Listesi” olarak adlandırılan dosyada 3 binden fazla kişinin kişisel bilgileri yer alıyor. İşçiler aracılığıyla toplanan bu bilgiler, “Bütünleştirilmiş Birleşik Operasyon Platformu” (IJOP) olarak adlandırılan geniş veri sisteminde toplanıyor.

“Karakaş Listesi”

Belgelerin sızdırılması üzerine Çin hükümeti, Şincan’da uyguladığı politikanın halkın “dini özgürlüklerine saygılı” olduğunu, kamplarda tutulan kişilerin aşırılıkçı gruplara üye olduğunu ve sadece terör suçundan ceza almış kişilerin kamplara gönderildiğini iddia etti.

Kamplara yerleştirme programı başladığında Çin Komünist Partisi’ne bağlı bazı işçiler, Uygur topluluğuyla ilgili tarama yapmıştı. Her üye, bir grup Uygur’u tanımakla görevlendirildi. Ailelerin evlerine giren, gündelik yaşam pratiklerini izleyen işçi, ne sıklıkla ibadet ettiklerine kadar her şeyi not aldı.

Uygurlar’ın gözaltına alınma ve kamplara gönderilme gerekçelerini içeren belgede çarpıcı ayrıntılar var. Bu gerekçeler arasında yanlışlıkla yabancı bir web sitesine girmek, pasaport başvurusunda bulunmak, bir akrabanın yurtdışında olması, doğum kontrol politikalarını ihlal etmek, hapis cezası alan kişilerle bağlantı içinde olmak, sabıkalı olmak, dini ibadetleri yerine getirmek yer alıyor.  

BBC’nin haberinde verilen örneğe göre, 38 yaşındaki Helçem isimli bir kadının, kamptan çıktıktan yıllar sonra yeniden gözaltına alınması kararı alındı. Gerekçe olarak, yıllar önce başörtüsü takmış olması gösterildi.

28 yaşındaki Nurmemet’in de yeniden kampa alınmasına gerekçe gösterilen şey, tıkladığı bir linkin onu yabancı bir web sayfasına yönlendirmiş olması.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.