Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya’da ırkçı terör saldırısı: En az 9 kişi öldü, aşırı sağcı saldırgan intihar etti, ölenler arasında Türkler de var

Almanya’nın Hessen eyaletindeki Hanau kentinde iki nargile kafeye düzenlenen silahlı saldırılarda en az dokuz kişi öldü, beş kişi ağır yaralandı. Saldırgan, annesini de öldürdükten sonra intihar etti. Hessen Eyaleti İçişleri Bakanı Peter Beuth, saldırganın yabancı karşıtı güdülerle hareket ettiğini ve saldırıda terör şüphesi olduğunu açıkladı. Saldırgan, Tobias Rathjen isimli, 43 yaşındaki bir Almanya vatandaşı. Savcılık, saldırganın evinde yapılan aramalarda ırkçı ve aşırı sağ içerikli çok sayıda belge bulunduğunu duyurdu.

TRT: Saldırıda ölenler arasında beş Türk var

Alman basınına göre bu kafeler, Hanau’daki göçmen nüfusun uğrak yeriydi. Ölenlerin kimliklerine ilişkin henüz resmi açıklama yapılmadı. TRT’ye konuşan Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın, saldırıda ölenler arasında beş Türkiye vatandaşının olduğunu söyledi.

CNN Türk’e de demeç veren Aydın, “Maalesef bugün de korkumuzda haklı olduğumuz bir kere daha ortaya çıktı. Almanya’da yaşayan Türklere karşı ırkçı motifli ilk saldırı bu değil. Bundan sonra Alman makamlarının bu gruplara karşı daha sert ve güçlü önlemler alması talebimizi bir daha dile getiriyoruz. Olayın bireysel bir suçluya indirilmesi yanlıştır. Bütün bağlantılarının ortaya çıkarılması lazım” dedi.

Saldırıların ardından operasyon başlatan polis bir eve baskın düzenledi. Burada saldırgan ve annesine ait olduğu belirtilen iki ceset daha bulundu. Polis, saldırganın önce 72 yaşındaki annesini öldürdüğünü, ardından da intihar ettiğini açıkladı.

Tobias Rathjen isimli 43 yaşındaki saldırganın çektiği videodan bir ekran görüntüsü.

Alman basınında yer alan haberlere göre evde yapılan aramada, saldırganın yazdığı bir mektup ve saldırgana ait bir video kaydı da bulundu. Mektubun içeriği henüz belli değil. İddiaya göre mektupta “Almanya’dan sınır dışı edilmesi mümkün olmayan bazı halkların yok edilmesi gerekiyor” ifadesi yer alıyor.

Video ise birkaç saat boyunca YouTube’da izlenebildikten sonra kaldırıldı. Rathjen, videoda Amerika’nın görünmez, gizli toplumlar tarafından yönetildiğini söylüyor ve Amerikalılara ayaklanma çağrısında bulunuyor. Rathjen ayrıca, Amerika’da bazı gizli askeri üslerin bulunduğunu ve bu üslerde çocukların istismara ve işkenceye maruz bırakılarak öldürüldüğünü söylüyor. Rathjen videoda, Almanya’daki yabancıların da öldürülmesi gerektiğini savunuyor. 

Saldırılar Frankfurt’a 25 kilometre uzaklıktaki Hanau’da yerel saatle akşam 10.00 sıralarında düzenlendi. Önce kent merkezindeki bir nargile kafe, ardından da Kesselstadt mahallesinde bir diğer nargile mekanı kurşunların hedefi oldu. Saldırılarda en az dokuz kişi hayatını kaybetti, beş kişi de yaralandı.

İlk saldırı Hanau’da göçmenlerin yaşadığı Heumarkt adlı mahallede oldu. Görgü tanıklarının anlattığına ve polisin verdiği bilgilere göre, siyah bir arabayla burada bulunan ‘Midnight’ adlı bir nargile barın önünde duran saldırgan arabadan inerek, içeride oturanların üzerine rastgele ateş açtı.

“Pis Türkler, hepinizi yok edeceğim”

Katil, ardından tekrar arabasına binerek 2,5 kilometre uzaklıkta bulunan ve 24 saat servis sunan ‘Arena’ isimli bir kafede oturanlara saldırdı. Bir görgü tanığı Alman medyasına yaptığı açıklamada, saldırganın nargile bara girmeden “Pis Türkler, hepinizi yok edeceğim” diye bağırdığını söyledi. Die Welt Gazetesi, bu kafeye düzenlenen saldırıda ölenler arasında 20 yaşındaki bir Türk göçmen, 20 yaşındaki bir Bosnalı göçmen ve Polonya asıllı bir kadının olduğunu yazdı.

Alman siyasetçilerin tepkileri

Almanya Başbakanı Angela Merkel, saldırıya ilişkin, “Irkçılık bir zehirdir, nefret de zehirdir. Bu zehir toplumumuzda vardır” diye konuştu ve “Bu korkunç cinayetlerin tüm arka planlarının aydınlatılması için her türlü çaba sarf edilecek” dedi. Merkel, saldırganın ırkçı motivasyonla hareket ettiğini gösteren çok fazla işaret olduğunu da belirtti.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier de “Irkçı nefret tehdidi altında olan herkesin yanındayım. Yalnız değilsiniz” açıklamasını yaptı.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Eş Genel Başkanı Saskia Esken “Çok uzun süre adını koymaktan çekindik: Almanya’da sağcı terör. Şoke olduk ve yas tutuyoruz” diye konuştu. Sol Parti Eş Genel Başkanı Katja Kipping ise Twitter hesabından Türkçe, Almanca ve Kürtçe olarak “Yas tutuyoruz” diye yazdı.

Hanau Belediye Başkanı Claus Kamensky de katliamı “Korkunç bir gece. Bundan daha kötü bir akşam nasıl yaşanır, bilemiyorum. Bu kadar insanın yaşamını yitirmesi beni derinden sarstı. Hanau olarak, daha çok uzun bir zaman bu olayın acısını yaşayacağız” sözleriyle değerlendirdi. 

Türkiye’den tepkiler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’da yaptığı açıklamada “Menfur saldırıda hayatını kaybeden gurbetçi vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine ve sevenlerine sabır niyaz ediyorum” diye konuştu. Erdoğan şöyle devam etti:

“Yaralılarımıza acil şifa diliyorum. Başta büyükelçiliğimiz görevlileri olmak üzere ilgili tüm birimlerimiz süreci hassasiyetle takip ediyor, vatandaşlarımıza gereken desteği sunuyorlar. Alman makamlarının, saldırıyı tüm boyutlarıyla aydınlatmak için gereken her türlü çabayı göstereceğine inanıyorum.”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “vatandaşlarımız” diye yazdı:

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da yine Twitter’dan yaptığı paylaşımda “Irkçılık kollektif bir kanserdir” dedi.

Almanya tartışıyor: Irkçı saldırı mı aşırı sağ terörizm mi?

Almanya’da geçen cuma günü altı eyalette yapılan baskınlarda gözaltına alınan aşırı sağcı 12 kişinin, ülkenin değişik kentlerinde camileri basıp, katliam yapmayı planladığı ortaya çıkmıştı. Bu kişilerin, ‘Der harte Kern’ (Çekirdek Kadro) adlı bir ırkçı örgüt kurdukları ve Yeni Zelanda’nın Christchurch kentinde geçen yıl düzenlenen cami katliamından ilham aldıkları açıklandı. Medyascope’tan Sema Kahriman olayla ilgili olarak Almanya Müslümanları Merkez Konseyi Genel Müdürü Abdussamed el Yezidi ile konuşmuş, Yezidi “Korkunun terörüne boyun eğmemeliyiz” demişti.

Geçen yıl 2 Haziran‘daysa, liberal politikalarıyla tanınan Kassel Bölge Valisi Walter Lübcke, bir ırkçı tarafından vurularak öldürülmüştü.

10 Ekim 2019 tarihindeyse Almanya’nın doğusundaki Saksonya Anhalt eyaletinin Halle şehrindeki Yahudi cemaatine ait sinagoğa ve hemen yanında bulunan Yahudi mezarlığına düzenlenen ırkçı saldırıda da iki kişi hayatını kaybetmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.