Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pentagon: “Ruslar’la Türkler İdlib’de çatışmaya çok yakın”

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcüsü Jonathan Hoffman, Türkiye ve Rusya’nın İdlib’de geniş çaplı, büyük bir çatışmanın eşiğinde olduğunu söyledi. Hoffman, “Ruslar’la Türkler’in geniş çaplı bir çatışmaya çok yaklaştığını görüyoruz. Bundan kaçınmak için çözüm yolu bulacaklarını ümit ediyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İdlib’e yönelik harekâtın an meselesi olduğuna dair açıklamasının ertesinde, gazetecilerin sorusunu yanıtlayan sözcü Hoffman, uluslararası topluma İdlib’deki saldırıların durdurulması ve barışçıl çözüm bulunması için çağrı yapmaya devam ettiklerini söyledi.

ABD’ninkine benzer bir endişeyi Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ndeki (BMGK) toplantıda dile getirdi. Rus ve Türk heyetlerinin görüşmelerinden sonuç çıkmadığını söyleyen Pedersen, “Aksine, hem Suriye hem de uluslararası çevrelerden gelen açıklamalar, daha da tırmanabileceği tehlikesine işaret ediyor” dedi. Pedersen İdlib’de uluslararası insancıl hukuka saygı duyulması ve derhal ateşkes ilan edilmesi için çağrı da yaptı.  

“Türkiye İdlib’de tehdit teşkil eden tüm hedefleri vuracak”

Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu ise aynı oturumda Ankara’nın Suriye ordusuna İdlib’den çekilmesi için mart başına kadar süre tanıdığını yineledi. Sinirlioğlu, “Türkiye (İdlib’de) tehdit teşkil eden tüm hedefleri vuracak. Askerimizi geri çekmeyeceğiz ve gözlem noktalarından geri çekilmeyeceğiz. Ay sonuna kadar mevcut pozisyonlarından çekilmesi gereken rejimdir” dedi.

Türk güçlerinin Soçi Mutabakatı çerçevesinde İdlib’de bulunduğunu vurgulayan Sinirlioğlu, derhal ateşkes çağrısı yaparak, “Şam’daki zorba, halkın olmadığı, Suriyeliler’in olmadığı bir Suriye istiyor. İnsan hayatını tamamen göz ardı ederek iktidarda kalmak istiyor. Bunun olmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

BMGK’de ateşkes çağrısı içeren deklarasyona Rusya vetosu

BMGK’deki toplantıda, İdlib’de ateşkes ilan edilmesi ve uluslarası insancıl hukuka saygı gösterilmesi çağrısı içeren bir deklarasyon yayımlanması girişiminin ise Rusya engeline takıldığı bildirildi. Fransa’nın BM Daimi Temsilcisi Nicolas de Riviere, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Rusya ‘hayır’ dedi” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.