Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya’da Hamburg eyalet seçimlerinde merkez sol partiler zafer kazandı

Almanya’nın kuzeyindeki Hamburg kentinde yapılan eyalet seçimlerinde merkez sol partiler güçlerini daha da artırdı. Başbakan Angela Merkel’in partisi Hıristiyan Demokratik Birlik (CDU) ise seçimden Hamburg’da bugüne kadar aldığı en düşük oy oranıyla çıktı. Pazar günü yapılan seçimlerde, aşırı sağı temsil eden Almanya İçin Alternatif (AfD) ise seçim barajını son anda aştı.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 39 ile ilk sırayı alırken, Yeşiller oylarını iki kat artırarak yüzde 24,2’lik oy oranına ulaştı. CDU ise oyların sadece yüzde 11,2’sini alabildi.

CDU’da karışıklık sürüyor

CDU’da, bu ay başında parti lideri Annegret Kramp-Karrenbauer’in istifa etmesinin ardından bir karışıklık durumu hâkim. Alınan bu ağır yenilgi, CDU’nun işini daha da zorlaştıracağa benziyor. Yüzde 11,2, CDU’nun Hamburg eyalet seçimlerinde bugüne kadar aldığı en düşük oy oranı. Öte yandan bu sonuç, CDU’nun tarihinde tüm eyalet seçimlerinde aldığı en kötü ikinci oy oranı olma özelliği taşıyor. CDU’nun 25 Nisan ya da 9 Mayıs tarihlerinden birinde kongre yapması bekleniyor. Burada seçilecek lider, CDU’yu 2021 yılında yapılacak federal seçimlere götürecek.

Aşırı sağcı AfD ise geçen yıl eski Doğu Almanya’daki eyaletlerde yaşadığı başarıyı Hamburg’da yakalayamadı. AfD eyalet parlamentosuna giriş barajı olan yüzde 5’i zorlukla geçebildi.

Resmi sonuçlar 25 Şubat’ta açıklanacak

Hamburg eyaletindeki seçim yasalarının karmaşıklığından ötürü resmi sonuçlar 25 Şubat Salı günü açıklanacak. Hamburg Almanya’daki en zengin eyaletlerden biri olarak biliniyor. Merkez solun burada kazandığı başarının ulusaldan çok yerel faktörlere dayandığı düşünülüyor. SPD, Hamburg’da soldan daha çok sermaye yanlısı bir çizgi izliyor.

Ancak yine de, en sonuncusu geçen hafta Hanau’da yaşanan son dönemdeki ırkçı saldırılar ve AfD’nin geçen yıl doğu eyaletlerinde elde ettiği başarıdan sonra bu sonuçlar aşırı sağın her yerde gündemi tek başına belirleyemediğine işaret ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.