Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hekimlerden koronavirüs açıklaması: “Bilim dışı önerilere ve kişilere prim vermeyin”

Haber: Merve Özçelik & Engin Deniz İpek

İstanbul Tabip Odası (İTO) ile Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği, dünya genelinde etkisi gittikçe artan koronavirüs salgını hakkında bir basın açıklaması yaptı. İTO Cağaloğlu binasında “Koronavirüsü Beklerken” başlığıyla gerçekleştirilen basın açıklamasına İTO Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz ve İTO Genel Sekreteri Dr. Osman Öztürk katıldı. 

“Hastalık hep kötü bir şekilde seyretmeyebilir”

Salgın hakkındaki genel bilgilerin verilmesiyle başlayan basın açıklamasında konuşan Prof. Dr. Pınar Saip; hastalığın hep kötü bir şekilde seyretmeyebileceğini, hastaların birçoğunun virüsü evde geçirdiklerini ve bizim bunun farkında olmadığımızı belirtti. Saip, şimdiye kadar koronavirüsün hastalananların yüzde 85’inde hafif, yüzde 15’inde ise ağır seyrettiğini; ağır seyredenlerin ise yüzde 5 ya da 7 kadarınının yoğun bakım ihtiyacı içinde olduğunu ve yüzde 2-3’lük de bir ölüm oranının görüldüğünü söyledi.

“İnsanlarla yakın temasta bulunmayın”

En çok dikkat edilmesi gereken konunun el temizliği olduğuna dikkat çeken Saip, sık sık ellerin yıkanmasının hayati derecede önemli olduğunu vurguladı. İyi beslenen, spor yapan ve düzenli uyku uyuyan insanların salgından daha az etkileneceklerine de değinen Saip, sosyal ortamlarda insanlarla çok yakın temasta bulunmayıp, hasta olan insanlarla da aynı ortamlarda bulunmaktan kaçınmanın da hastalığa yakalanma riskini azaltacağını belirtti.

“Akıl ve bilim yolunda gerekli tedbirler alınmalı”

Prof. Dr Serap Şimşek Yavuz da, salgına karşı akıl ve bilim kapsamında gerekli tedbirlerin alınıp, bilimsel olmayan önerilere ve kişilere prim verilmemesinin şart olduğunu belirtti. Yavuz, “Bu salgının ilerleyen günlerde ne şekilde seyredebileceğine dair elimizde belli veriler olmasına karşın, gerçek durumun nasıl olacağını tamamen öngörmek sözkonusu değildir. Bu amaçla, tanı testlerinin miktarının artırılması ve bu testlerin ülke genelinde çok sayıda laboratuvarda yapılabilir olması gelecek kurgusu açısından önemlidir” diye konuştu.

Sağlık çalışanlarının diğer vatandaşlara göre daha fazla risk altında olduğunu belirten Yavuz, vatandaşlara zorunlu olmadıkça hastanelere gidilmemesi uyarısında bulundu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.