Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa ve Van’da koronavirüs araştırması: Her beş kişiden dördünün el yıkama ve dışarı çıkma alışkanlığı değişti

Rawest Araştırma Merkezi tarafından Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa ve Van illerinde yeni tip koronavirüs ile ilgili yapılan araştırmada, bu süreçte insanların alışkanlıklarının nasıl değiştiği incelendi. Araştırmada, koronavirüsün el yıkama, dışarı çıkma, sosyal yaşama dahil olma gibi birçok alışkanlığı etkilediği ortaya çıktı. Araştırmaya katılan üç kişiden ikisi Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı başarılı bulurken, devlet kurumlarının bu süreçte paylaştığı bilgileri güvenilir bulanların oranı ise yüzde 41’de kaldı.

Rawest Araştırma Merkezi, 18-21 Mart 2020 tarihlerinde, Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa  ve Van illerinde 738 kişi ile telefon ile görüşme yöntemi ile koronavirüs konusunda bir çalışma yaptı. “Koronavirüsün değiştirdiği alışkanlıklar” başlıklı araştırmanın tespitleri şöyle sıralandı:

  • Her dört kişiden yaklaşık üçü ortalamanın üstünde bir endişe taşıyor. Kadınlar erkeklerden daha endişeli.
  • Koronavirüs salgını her beş kişiden dördünün el yıkama alışkanlığını etkilemiş görünüyor.
  • Salgın, her beş kişiden dördünün dışarı çıkma alışkanlığını da değiştirmiş.
  • Salgın, yaklaşık her on kişiden dokuzunun sosyal ortamlarda bulunma alışkanlığını değiştirmiş. Kadınların sosyal ortamlarda bulunma davranışı erkeklere nazaran daha fazla azalmış görünüyor.
  • Kovid-19 salgını, her üç kişiden ikisinin insanlarla temasını azaltmış. Kadınlar ve orta yaş grubu, diğerlerine nazaran temastan daha fazla kaçınıyor.
  • Salgın döneminde dışarı çıkarken maske/eldiven gibi koruyucu ekipman kullananların oranı üçte birin altında. Kadınlar ve gençler, diğer katılımcılara nazaran daha fazla önlem alıyor.
  • Salgın döneminde yaklaşık olarak, her üç kişiden biri beslenmesine daha fazla özen göstermeye başlamış.

Katılımcıların üçte ikisi Sağlık Bakanı Koca’yı başarılı buluyor

Araştırma verilerine göre, her üç kişiden ikisi Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı başarılı bulurken, AKP’lilerin yüzde 89’u, HDP’lilerin ise yüzde 45’i Koca’nın süreci iyi yönettiğini düşünüyor. HDP’lilerin yüzde 31’i ve AKP’lilerin yüzde 3’ü ise bakanın başarılı olmadığı görüşünde.

Katılımcıların yaklaşık yarısının devletin şeffaf olmadığını düşündüğünü belirttiği araştırmada, AKP’lilerin yüzde 20’si ve HDP’lilerin yüzde 71’i devlet kurumlarını şeffaf bulmadıklarını belirtti.

Devlet kurumlarının bu süreçte paylaştığı bilgileri güvenilir bulanların oranı ise yüzde 41. AKP’lilerin yüzde 13’ü ve HDP’lilerin yüzde 56’sı bu süreçte devlet kurumlarının paylaştığı bilgilere çok az güveniyor ya da hiç güvenmiyor.

Her dört kişiden üçü, yaşadıkları şehirde koronavirüs vakası olduğunu düşünürken sözkonusu her üç kişiden biri, yaşadığı şehirde koronavirüsten ölüm olduğunu tahmin ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.