Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hakimler ve Savcılar Kurulu, koronavirüs önlemleri gerekçesi ile kadınları korumayı “askıya aldı”

Adalet Bakanlığı, koronavirüs salgını nedeniyle, acil işler dışındaki her işin ve duruşmaların ertelenmesi için çeşitli açıklamalar yaptıktan sonra, bir torba yasayla topu Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) atmıştı. Bugün toplanan HSK, ülke çapında salgın riskine karşı alınan tedbirler kapsamında yargılama faaliyetlerine ilişkin birtakım kararlar aldı. Bu kararlardan biri de şu: 

“6284 Sayılı Kanun kapsamında verilen tedbir kararlarının yükümlülerin koronavirüs kapsamında sağlığını tehdit etmeyecek şekilde değerlendirilmesi gerektiği…” 

“6284’ün uygulanması sağlığı tehdit etmeyecek şekilde değerlendirilecek”

HSK Genel Kurulu’nun 30.03.2020 tarihli 10 nolu kararında “6284 Sayılı Kanun kapsamında verilen tedbir kararlarının yükümlülerin korona virüs kapsamında sağlığını tehdit etmeyecek şekilde değerlendirilmesi gerektiğine” karar verildi.

Kadın örgütlerinin korona salgını sürecinde artan ev içi şiddete dikkat çekiği bir dönemde gelen karar, mahkemelerin evden uzaklaştırma tedbirini uygulamamasına veya tedbirlerin ihlali durumunda zorlama hapsi verilmemesine, böylece tedbirlerin etkinliğinin azaltılmasına neden olacağı yorumlarını da beraberinde getirdi. Kadın örgütleri karara sosyal medya üzerinde tepki gösterdi.

Salgın başladığından beri 12 kadın evinde öldürüldü

Salgın nedeniyle yaşanan izolasyon sürecinde, ilk tanının konulduğu 11 Mart’tan bu yana 12’si evinde olmak üzere 18 kadının öldürüldüğü kadın örgütleri tarafından açıklandı. Buna rağmen verilen karar, mahkemelerin şiddet uygulayan erkekler için evden uzaklaştırma kararları vermesini engelleyeceği yorumlarına yol açtı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.