Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüs test kitleri için hammadde ithal etmek izne bağlandı

Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile test kitleri ve test kitleri yapımında kullanılan hammadde ithali izne bağlandı. 

Türkiye’de koronavirüs testlerinin sayıları ve test sayılarının nasıl artırılacağı tartışılırken alınan kararla yurtdışından ithal edilecek test kiti ve hammaddeleri için sınırlama getirildi. Buna göre ithalatta Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun fiziksel ve elektronik ortamda düzenleyeceği uygunluk yazısı aranacak.

Kararın ilginç bir yönü de “Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen firmalar için bu tebliğ hükümleri uygulanmaz” ifadesi oldu. Bilindiği gibi Türkiye’de birden fazla koronavirüs test kiti üreten firma var ancak Sağlık Bakanlığı tarafından “yerli test kiti” diye tanıtılan ve hastanelerce kullanılan testler, Bioeksen şirketiyle birlikte üretiliyor. Diğer şirketlerin ise haftada 140 bine yakın test kiti ürettikleri, bakanlık kendileriyle çalışmadığı için bu cihazları yurtdışına ihraç ettikleri biliniyordu. Bu kararla artık diğer şirketlerin yurtdışından yapacağı hammadde ithali izne bağlanmış oldu. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, şu anda 71 merkezde testlerin çalışıldığını belirterek, test sayısının 100 bini geçtiğini, günde 15 bin test yapar seviyeye gelindiğini dile getirmişti. 

Test üreten firmalarla ilgili bilgileri ve sektördeki durumu da içeren haberi 20 Mart’ta yayınlamıştık.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.