Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

#Koronavirüs zaman çizelgesi: Ne zaman ortaya çıktı? Nasıl yayıldı? Önemli tarihler nelerdi? (Güncellendi)

Yaklaşık üç ay önce Çin’de ortaya çıkan yeni koronavirüs kısa süre içinde bütün dünyaya yayıldı ve bütün toplumların hayatını değiştirdi. Peki koronavirüs salgını nasıl ortaya çıktı? Hangi aşamalardan geçti ve önemli tarihler nelerdi? Kronolojik olarak olayları hatırladığımız derleme haberimizde bu soruların cevaplarını aktarıyoruz.

İlk vaka 2019 yılının son günlerinde Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkmıştı. Hastalığın ilk başta zatürre olduğu zannedilmişti. Çinli yetkililer ilk olarak 31 Aralık 2019 günü Çin’in 11 milyon nüfusa sahip kenti Vuhan’da 41 kişide zatürre benzeri bir hastalık olduğunu bildirmişti. Ancak daha sonra bunun zatürreye neden olan bir virüs olmadığı anlaşıldı. Yeni bir virüsten kaynaklandığı belirlenen hastalık hızla yayılmaya başladı.

ABD Hastalık Koruma ve Korunma Merkezi, 1 Ocak 2020’de yaptığı açıklamada virüsün Vuhan’daki bir deniz ürünleri pazarından kaynaklanıyor olabileceğini açıklarken hemen akabinde bu pazar kapatıldı. 3 Ocak günü Vuhan’a gelen ve Vuhan’dan giden yolculara havaalanlarında sağlık kontrolleri uygulanmaya başlandı. İki gün sonra Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bir açıklama yaparak Çin’e seyahatleri durdurmaya gerek olmadığını söyledi.

7 Ocak 2020’de Çinli yetkililer sözkonusu virüsün zatürreye neden olan bir virüs olmayıp yeni bir virüs çeşidi olduğunu resmen açıkladı. Doğrudan solunum yollarını etkileyen bu virüsün ismi 2019-nCoV olarak açıklandı. Bu yeni virüs de tıpkı SARS ve MERS gibi koronavirüs familyasındandı.

11 Ocak 2020 tarihinde ise hastalık yüzünden gerçekleşen ilk ölüm haberi geldi. 27 Aralık günü Vuhan’daki bir hastaneye kaldırılan 61 yaşındaki bir Çin Halk Cumhuriyeti vatandaşı hayatını kaybetti.

Virüs Çin sınırlarını aşıyor

13 Ocak günü Tayland hükümeti Vuhan’dan ülkelerine gelen Çinli bir kadında da koronavirüs çıktığını duyurdu. 15 Ocak günü ise Japonya da ülkesindeki ilk koronavirüs vakasını doğruladı. Böylece koronavirüs vakaları artık Çin sınırını aşmaya başladı. 20 Ocak’ta Çin’deki üçüncü ölüm vakası gerçekleşirken virüs Güney Kore’ye de sıçradı. Bir gün sonra ise aynı virüs bu kez ABD’de ve Avustralya’da tespit edildi.

22 Ocak’ta hastalıktan dolayı Çin’de ölenlerin sayısı 17’ye, toplam vaka sayısı da 547’ye ulaşınca Vuhan kentinin geçici bir süreliğine ulaşıma kapatıldığı duyuruldu. DSÖ ise 23 Ocak günü gerçekleştirdiği toplantıda salgının henüz  “uluslararası kamu sağlığı acil durumu” ilan edilecek noktaya gelmediğini bildirdi.

30 Ocak günü ABD ülke içindeki temaslardan kaynaklanan ilk koronavirüs vakasını açıklarken DSÖ, Çin dışında 18 ülkede 98 vaka tespit edildiğini ancak hayatını kaybeden olmadığını açıkladı. Aynı gün İsviçre’nin Cenevre kentinde yapılan basın toplantısında DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, küresel ölçekte acil durum ilan edildiğini açıklarken bunun nedeninin “Çin’de değil, diğer ülkelerde yaşananlar” olduğunu söyledi ve asıl endişenin virüsün sağlık sistemleri zayıf ülkelere yayılması olduğunu belirtti.

Aynı gün Çin’de koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 213’e ulaştı. Ocak ayı sonuna doğru pek çok ülke kendi sınırları içinde de koronavirüs vakalarının görülmeye başlandığını açıkladı. 23 Ocak’ta Singapur, 25 Ocak’ta Nepal ve Kanada, 27 Ocak’ta ise Sri Lanka’dan üst üste aynı sonucu açıklayan beyanlar gelirken 28 Ocak’ta Almanya, Tayvan ve Japonya gibi ülkeler de resmî olarak ülke içindeki temaslardan kaynaklanan ilk koronavirüs vakalarının gerçekleştiğini bildirdi.

Ocak ayının son gününde Avustralya ve Birleşik Krallık da ilk vakaları bildirirken 1 Şubat’ta ise hastalığın Rusyaİspanya ve İsveç’e de sıçradığı tespit edildi.

Hemen akabinde pek çok ülke katı sınır önlemleri almaya başlarken Vuhan’da yaşayan insanlar kendi ülkelerine dönmeye başladı. 31 Ocak günü 32 Türkiye vatandaşını taşıyan TSK’ya ait tahliye uçağı da Vuhan’dan Türkiye’ye dönmek üzere yola çıktı.

Şubat ayı: Çin dışından ilk ölüm haberleri gelmeye başlıyor

2 Şubat’ta ise Çin dışında koronavirüs nedeniyle gerçekleşen ilk ölüm yaşandı. Filipinler’de 44 yaşındaki bir kişi, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybederken DSÖ, Çin’in Vuhan şehrinden geldiği belirtilen bu kişinin virüsü Filipinler’e gelmeden önce kaptığını açıkladı. Ocak ortasından bu yana dramatik bir artış yaşanan koronavirüs vakalarında Çin’de hastalıktan ölenlerin sayısı 5 Şubat 2020 tarihinde 563’e yükselirken enfekte olmuş kişi sayısı 28 bin olarak açıklandı. Virüs aynı gün Belçika’da da ortaya çıkarken Avrupa’da tespit edilen vaka sayısı 30’a yükseldi.

7 Şubat günü ise koronavirüs salgını ile ilgili ilk uyarıları yapan ve çalıştığı hastanede kendisi de virüsü kapan doktor Li Venliang’ın hayatını kaybettiği duyuruldu. Li Venliang hastalık ortaya çıktığında bunun yeni bir virüs tipi olduğunu ve ciddi bir salgın haline gelebileceğini açıklamak istediği için Çin polisi tarafından tehdit edilmiş ve hakkında “dedikodu yaymak” suçlamasıyla soruşturma açılmıştı.

Li Venliang

8 Şubat günü ise ABD’nin Pekin Büyükelçisi’nden gelen açıklamaya göre Vuhan’da bulunan bir ABD vatandaşı aynı hastalıktan dolayı hayatını kaybetti. Böylece ilk kez Çin sınırları içinde başka bir ülkenin vatandaşı koronavirüs sebebiyle yaşamını yitirmiş oldu.

Kovid-19, SARS’ı geride bırakıyor

9 Şubat’a gelindiğinde koronavirüs toplam 813 kişinin ölümüne yol açarken SARS’ı geride bıraktı. 2002 ve 2003 yılları arasında 8 bin kişide görülen SARS toplam 774 kişinin ölümüne neden olmuştu. 9 Şubat itibarıyla ölen kişilerden 811 Çin’de, biri Hong Kong’da, biri ise Filipinler’de hayatını kaybetmişti.

11 Şubat günü DSÖ yeni koronavirüs hastalığını resmî olarak “Kovid-19” ismiyle tanımladı. Aynı gün açıklanan verilere göre toplam koronavirüs vakası 45 bin 100 olurken bu vakaların 44 bin 653’ü Çin’de görülmüştü. Hastalıktan dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı ise 1115 olmuştu.

Avrupa’daki ilk ölüm vakası

14 Şubat günü Fransa’da bulunan Çinli bir turist koronavirüs nedeniyle hayatını kaybederken bu, Avrupa’da salgın nedeniyle gerçekleşen ilk ölüm vakası olarak kayıtlara geçti. Aynı gün Mısır hükümeti virüsün kendi ülkelerinde ortaya çıktığını duyurdu ve böylece virüs Afrika kıtasına da sıçramış oldu.

16 Şubat’ta toplam vaka sayısı 69 bin 186’ya ulaşırken bu vakaların 68 bin 500’ü Çin’de tespit edilmişti. Aynı gün Tayvan hastalık dolayısıyla ilk ölüm vakasını raporlarken böylece Çin dışında gerçekleşen ölüm sayısı dörde, toplam ölüm sayısı ise 1669’a yükseldi.

19 Şubat günü toplam ölüm sayısı 2 bini aşarken Çin’de tedavi olup iyileşenlerin sayısı yeni vaka sayısını ilk kez geride bıraktı. 1824 kişi iyileşirken 1749 kişiye Kovid-19 teşhisi kondu. Böylece ilk kez iki gün üst üste Çin’de yeni tespit edilen toplam vaka sayısı 2 binin altında kaldı.

20 Şubat’ta Güney Kore ilk, Hong Kong ise ikinci ölüm vakasının gerçekleştiğini duyurdu. İran ise ilk vakaların görüldüğünü doğrularken aynı gün içinde İran’dan iki ölüm haberi geldi.

Bir ay önce: Çin’de 75 bin 400, İtalya’da ise yalnızca 4 vaka vardı

Bugünden yaklaşık bir ay önce, 21 Şubat tarihinde ise toplam ölüm sayısı 2 bin 247 idi. Tespit edilen vaka sayısı 76 bine yükselirken bu vakaların 75 bin 400’ü Çin’de tespit edilmişti. Güney Kore’deki vaka sayısı 204’e tırmanırken, ABD’de 16, bugünlerde büyük bir facia yaşayan İtalya’da ise yalnızca dört vaka vardı. Bir gün sonra İtalya’da 16 yeni vaka daha tespit edildi ve toplam hasta sayısı 20’ye yükselirken koronavirüsten kaynaklanan ilk ölüm de 22 Şubat günü yaşandı.

24 Şubat günü sona erdiğinde İtalya, toplam vaka sayısının 229, ölüm sayısının ise 7 olduğunu açıkladı. İran’da hastalığın yayıldığı Kum şehri milletvekili ve Sağlık Bakanı arasında vaka ve ölüm sayısına dair çelişkili ifadeler verilirken Suudi Arabistan, Kuveyt, Irak, Türkiye ve Afganistan, İran ile olan sınırlarını kapattı. Kuveyt ve Bahreyn ülkedeki ilk Kovid-19 vakalarını doğruladı. İsrail’de ise ikinci koronavirüs vakası tespit edildi.

25 Şubat’ta Cezayir koronavirüsün görüldüğü ikinci Afrika ülkesi oldu. Brezilya ve İsviçre ilk vakaları açıkladılar. İran Sağlık Bakanı da koronavirüse yakalanırken ülkedeki vaka sayısı 95’e, ölüm sayısı ise 16’ya yükseldi. Ertesi gün ise Türkiye’nin komşusu Yunanistan’da ilk koronavirüs vakası ortaya çıktı.

27 Şubat günü ilk kez bir kişi ikinci kez koronavirüse yakalandı. Japonya vatandaşı bir kadın ocak ayı sonunda yakalandığı hastalığı şubat başında atlatmasına rağmen koronavirüs testi yeniden pozitif çıktı. Estonya, Danimarka, San Marino ve Hollanda ilk vakaların tespit edildiğini açıkladı.

28 Şubat günü Güney Kore’de 315 yeni vaka görülürken İran’daki ölüm sayısı 34’e çıktı.

29 Şubat’a gelindiğinde ise İtalya Avrupa’da virüsün en hızlı yayıldığı ülke konumuna geldi. Ülkedeki toplam vaka sayısı bini geçerken koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 29’a yükseldi. Aynı gün ABD de 50 yaşındaki bir vatandaşının koronavirüs yüzünden öldüğünü ilan etti. Bu aynı zamanda ABD’de Kovid-19 kaynaklı ilk ölüm olarak kayda geçti.

Mart ayı: Koronavirüsün yeni merkezi: Avrupa

DSÖ 1 Mart günü yaptığı açıklamada koronavirüsün mart ayına kadarki gelişim sürecini özetledi. Verilen istatistiklere göre hastalık küresel çapta 50’den fazla ülkede görülmüştü. Toplam vaka sayısı 85 bin 400, ölüm sayısı ise 2 bin 900’ü bulmuştu. Çin’in ardından en fazla vaka Güney Kore’de görülmüştü. 3 bin 730 vakanın bildirildiği Güney Kore’de koronavirüs dolayısıyla hayatını kaybeden insanların sayısı 21’di.

1 Mart itibarıyla İran’daki vaka sayısı 978, ölüm sayısı 54 olarak açıklanmıştı. ABD’de bir ölü ve 71 vaka vardı. Hastalık Avrupa’da da hızla yayılırken Fransa’daki hasta sayısı 100’e yükselmiş, iki kişi de hayatını kaybetmişti. Virüs Avrupa’da en büyük darbeyi İtalya’ya vurmuştu. 1 Mart itibarıyla toplam vaka 1700, ölen kişi sayısı ise 29 olmuştu.

3 Mart’a gelindiğinde İran virüsün hapishanelere yayılmasını engellemek için 54 bin mahkûmu geçici olarak serbest bıraktı. ABD’deki toplam ölüm sayısı 9’a yükselirken İtalya’daki toplam ölüm sayısı ise 77’ye tırmandı. DSÖ aynı gün yaptığı açıklamada Kovid-19 virüsünün öldürme oranının yüzde 3.4 olduğunu duyurdu.

6 Mart günü Slovakya, Bosna-Hersek, Kolombiya, Peru ve Togo ülkelerindeki ilk koronavirüs vakalarını açıkladı. ABD’deki toplam vaka sayısı 329’a, Almanya’daki ise 534’e yükseldi.

Güney Kore’de tespit edilen hasta sayısı ise 6 bin 593 oldu. İtalya’daki ölüm sayısı 197’ye yükseldi. İngiltereİsviçre ve Hollanda’da ise koronavirüs kaynaklı ilk ölümlerin yaşandığı duyuruldu.

7 Mart gününe gelindiğinde ise koronavirüs nedeniyle ölen insanların sayısı dünya genelinde 3 bin 500’e, koronavirüs vakalarının sayısı 102 bine, virüsün görülüğü ülke sayısı ise 90’a yükseldi.

İtalya karantina altında: İki haftada yaklaşık 40 bin yeni vaka

8 Mart günü İtalya’nın kuzeyi, başta Lombardiya bölgesi olmak üzere karantinaya alındı. İtalya’daki ölüm sayısı 366’ya çıktı. Bir gün sonra ise İtalya Başbakanı Giuseppe Conte bütün ülkenin karantinaya alındığını ilan etti. Bu karar alındığı gün İtalya’daki ölüm sayısı 463, toplam vaka sayısı ise 9 bin 172 olarak ilan edildi.

10 Mart günü dünya genelinde gerçekleşen toplam ölüm sayısı 4 bini geçti. İspanya’da görülen koronavirüs vakalarında büyük bir artış yaşanırken 1695 hasta tespit edildi ve koronavirüs kaynaklı ölümlerin sayısı 35’e yükseldi.

İtalya’da ise bir gün önceye kıyasla ölüm oranı yüzde 36 arttı. Ölü sayısı 631’e yükselirken tespit edilen vaka sayısı ise 10 bin 149’a çıktı.

10 Mart günü koronavirüsün tespit edildiği ülkeler arasına Türkiye de katıldı10 Mart’ı 11 Mart’a bağlayan gece saat 00.30’da Türkiye’deki ilk koronavirüs vakası resmen açıklandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı basın toplantısında bir kişinin Kovid-19 testinin pozitif çıktığını, bu kişinin Avrupa’dan geldiğini ve kendisiyle birlikte yakınlarının da karantinaya alındığını duyurdu.

11 Mart günü ABD Başkanı Donald Trump, koronavirüs nedeniyle Avrupa seyahatlerinin en az 30 günlüğüne sınırlandırıldığını duyurdu. Katar 238 yeni vaka tespit edildiğini duyururken İspanya ise vaka sayısının 2 bin 277’ye, ölüm sayısının ise 55’e çıktığını açıkladı.

İrlanda, topraklarında ilk kez koronavirüs nedeniyle bir kişinin hayatını kaybettiğini ilan ederken Küba da ilk kez kendi ülkesindeki bir kişinin Kovid-19 testinin pozitif çıktığını bildirdi. DSÖ ise yeni tip koronavirüsü “küresel salgın” olarak ilan etti.

12 Mart’a gelindiğinde İsveç, Yunanistan, Avusturya, Polonya, Cezayir ve Norveç koronavirüs nedeniyle ilk kez kendi ülkelerinde ölüm yaşandığını açıkladı. İtalya’da virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı bini geçerken İngiltere’deki vakalarda bir günde yüzde 30’luk artış yaşandı ve vaka sayısı 590 oldu. Hükümet danışmanı Patrick Vallance salgının 10 ila 14 hafta sonra en yüksek dereceye ulaşacağını tahmin ettiğini söyledi. Çin Halk Cumhuriyeti sağlık danışmanlarından Zhong Nanshan ise ülkelerin sert tedbirler almaları halinde salgının haziran ayında sonlanabileceğini belirtti.

12 Mart günü aynı zamanda dünyaca ünlü aktör Tom Hanks ve eşi Rita Wilson’ın Kovid-19 testlerinin pozitif çıktığı açıklandı. İspanya’da iki bakanda koronavirüse rastlanırken kendini karantinaya alan Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun eşi Sophie Trudeau’nun da koronavirüse yakalandığı belirtildi.

Doğu Asya’da hastalığın yayılma hızı düşüyor

13 Mart günü Güney Kore ilk kez iyileşen hasta sayısının yeni vakalardan fazla olduğunu duyurdu.

14 Mart’ta DSÖ, Avrupa’nın salgının yeni merkezi haline geldiğini açıkladı. ABD ise “ulusal acil durum” ilan etti. Avustralya toplu etkinlikleri iptal ederken Kuveyt alışveriş merkezlerinin kapatıldığını ilan etti. Danimarka’da koronavirüs kaynaklı ilk ölüm gerçekleşti ve ülkenin sınırları bir ay boyunca bütün yabancılara kapatıldı. Mısır’da ise okulların ve üniversitelerin en az iki hafta kapatılmasına karar verildi.

15 Mart’ta İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’in eşi Begona Gomez’in de koronavirüse yakalandığı duyuruldu. ABD Başkanı Donald Trump’ın yaptırdığı Kovid-19 testi ise negatif çıktı. ABD’deki ölüm sayısı 57 olurken toplam vaka sayısı 2 bin 900’ü aştı. Fransa’da ise bir günde 36 kişi öldü ve ölen kişi sayısı 127 olurken tespit edilen toplam vaka sayısı 5 bin 423’e yükseldi.

İspanya’da bir günde 2 bin yeni vaka tespit edildi. Böylece vaka sayısı beş gün içinde yaklaşık 5 bin 300 artmış oldu. Ölüm sayısı ise bir günde 100 kişi artarak 288’e çıktı. Gün sonunda küresel çapta toplam ölüm sayısı 6 bin 500 olurken vaka sayısı 169 bin, tedavi olup iyileşen kişilerin sayısı ise 77 bin olarak açıklandı.

16 Mart’a gelindiğinde Türkiye’deki toplam vaka sayısı 18’e çıktı. İspanya’daki vaka sayısı 8 bin 744’e yükselirken İran’daki ölüm sayısı 853 oldu.

Fransa bir gün içinde 21 vatandaşının hayatını kaybettiğini açıklarken ülkede koronavirüs dolayısıyla gerçekleşen toplam ölüm sayısı 148 oldu. Portekiz ise ilk kez kendi vatandaşlarından bir kişinin koronavirüs yüzünden hayatını kaybettiğini açıkladı.

AB sınırlarını kapatıyor

AB, kendi coğrafyasının sınırlarını üçüncü ülke vatandaşlarına kapattığını açıklarken Brezilya da resmî olarak koronavirüs kaynaklı ilk ölümün gerçekleştiğini ilan etti.

17 Mart günü ABD’de 1748 yeni vaka tespit edilirken 23 ölüm meydana geldi.

İspanya’da 3 bin 255 yeni vaka ve 233 ölüm gerçekleşirken İtalya’da ise 3 bin 526 yeni vaka ve 345 ölüm yaşandı.

İngiltere 407 yeni hasta teşhis ederken 16 ölüm gerçekleştiğini duyurdu. Almanya’da 857 yeni vaka görülürken 4 kişi daha koronaviürs nedeniyle hayatını kaybetti.

18 Mart’ın ilk dakikalarında Türkiye’de koronavirüs kaynaklı ilk ölümün yaşandığını açıklayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hayatını kaybeden yurttaşın 89 yaşında olduğunu duyurdu. Türkiye’deki toplam vaka sayısı ise 98 oldu.

18 Mart itibarıyla koronavirüs kaynaklı ölüm sayısı tüm dünyada 7 bin 900’e yükseldi, Toplam vaka sayısı 198 bin olurken tedavi olup iyileşenlerin sayısı ise 81 bin oldu. Karadağ’da da koronavirüsün tespit edilmesiyle virüs bütün Avrupa’ya yayılmış oldu.

Virüsün çıktığı yer olan Vuhan’da ilk kez iki gün üst üste sadece birer yeni vaka tespit edildi. Ülke genelinde ise 18 Mart günü boyunca sadece 13 yeni vaka saptandı.

Avrupa Yayın Birliği 65. Eurovision Şarkı Yarışması’nı iptal ederken Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) salgın nedeniyle dünya genelinde yaklaşık 25 milyon insanın işini kaybedebileceğini duyurdu. İran’da ise 103 yaşında bir kadın koronavirüsü yenmeyi başaran en yaşlı ikinci kişi oldu. Daha önce de yine 103 ve 101 yaşlarında iki Çin Halk Cumhuriyeti vatandaşı koronavirüsü yenmeyi başarmıştı.

19 Mart’ta İtalya, toplam ölüm sayısında Çin’i geride bırakarak koronavirüsün en çok can aldığı ülke durumuna geldi. İtalya’da 5 bin 322 yeni vaka tespit edildi ve bir günde 427 kişi hayatını kaybetti. Böylece 19 Mart itibarıyla İtalya’daki toplam ölüm sayısı 3 bin 405 oldu. Toplam vaka sayısı ise 41 bin 35 olarak açıklandı.

Türkiye’deki toplam vaka sayısı ise 359 olarak açıklanırken hayatını kaybedenlerin sayısı da 4’e yükseldi.

20 Mart günü virüsün ortaya çıktığı Çin’de ikinci kez “ülke içi kaynaklı” vaka görülmezken, tamamı yurtdışından gelenlerde olmak üzere 39 yeni vaka tespit edildi, 3 can kaybı yaşandı. Çin’de salgının başından beri 80 bin 967 kişiye virüs bulaşırken, 3 bin 248 kişi hayatını kaybetti, 71 bin 150 kişi ise sağlığına kavuştu.

İtalya’da ise gün boyunca 5 bin 968 yeni koronavirüs vakası görüldü ve 627 kişi yaşamını yitirdi. Gerçekleşen ölüm sayısı, vakanın görüldüğü tüm ülkelerde bir günde kaydedilen en yüksek sayı oldu. Toplam 47 bin 21 vakanın görüldüğü İtalya’da koronavirüs kaynaklı ölüm sayısı ise 4 bin 32’ye yükseldi.

20 Mart günü en çok yeni vakanın görüldüğü ülke 5 bin 594 ile ABD oldu. Avrupa’da ise vaka sayısı olarak en yüksek artış İtalya’nın ardından Almanya’da gözlenirken ölüm sayısındaki en çok artış ise yine İtalya’nın ardından İspanya’da yaşandı. Türkiye’de ise vaka sayısı 670’e çıkarken toplam can kaybı 9 oldu.

21 Mart günü Singapur ve İsrail’deki koronavirüs kaynaklı ilk ölümlerin gerçekleştiği açıklanırken İtalya’daki trajik artış devam etti. İtalya’da 6 bin 557 yeni koronavirüs vakası görülürken 793 kişinin de hayatını kaybettiği açıklandı. Böylece ölüm sayısı iki gün üst üste vakanın görüldüğü tüm ülkelerde bir günde kaydedilen en yüksek sayı oldu.

Türkiye’de ise 21 Mart itibarıyla toplam vaka sayısı 947 olurken ölüm sayısı ise 21’e yükseldi. Tüm dünyadaki vaka sayısı 303 bin 753, ölüm sayısı ise 12 bin 965 oldu.

23 Mart gününe gelindiğinde dünya genelindeki vaka sayısı 380 bini bulurken ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran lideri Ayetullah Ali Hamaney’i salgınla ilgili çok sayıda vaka ve ölümü gizlediği suçlamasında bulundu. Aynı gün Angela Merkel’in Kovid-19 testi negatif çıkarken THY’ye bağlı bir tahliye uçağı İngiltere’de eğitim gören 348 öğrenciyi Türkiye’ye getirdi.

23 Mart akşamı ise Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim de koronavirüse yakalandığını duyurdu.

24 Mart günü Uluslararası Olimpiyat Komitesi 2020 Tokyo Olimpiyatları’nın bir sene sonraya ertelendiği duyurdu. Birçok ülke koronavirüsün yayılmasına karşı yeni önlemler aldığını duyururken bu kapsamda Polonya’da ikiden fazla kişinin bir araya gelmesi yasaklandı. Suudi Arabistan ve Kamerun’da Kovid-19 kaynaklı ilk ölümlerin yaşandığı ilan edilirken Laos’ta ilk vakanın tespit edildiği resmî olarak açıklandı. Hindistan’da ise 3 haftalık sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

DSÖ Sözcüsü Margaret Harris ise koronavirüsün yeni merkezinin ABD olabileceğini söyledi. ABD’de 21 Mart’tan itibaren her gün 10 binden fazla vaka tespit edilirken vaka sayısı 1 Mart günü 75 iken bugün 104 bin 256.

25 Mart itibarıyla dünya genelinde koronavirüsten dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı 20 bini geçerken toplam vaka sayısı ise 425 bin oldu. Birleşmiş Milletler’in Viyana ofisinde altı çalışanda koronavirüs tespit edilirken İngiltere Veliaht Prensi Charles’ın Kovid-19 testi de pozitif çıktı.

İran’da 2 bin yataklı geçici bir hastane oluşturulduğu ilan edilirken İsrail de tüm sinagogları geçici olarak kapattığını duyurdu.

26 Mart günü ABD’deki vaka sayısı Çin’i geride bıraktı ve ABD en çok koronavirüs vakasının tespit edildiği ülke oldu. İspanya’da ay sonu sona ermesi planlanan OHAL’in süresi uzatılırken Real Madrid’in stadyumu Santiago Bernabeu’nun da sağlık hizmetlerinde kullanılacağı açıklandı. Ülkedeki vaka sayısı 64 bine, gerçekleşen ölüm sayısı ise 4 bin 145’e yükseldi. Böylece İspanya da Kovid-19 kaynaklı toplam ölüm sayısında Çin’i geride bıraktı ve İtalya’dan sonra en fazla ölümün yaşandığı ülke konumuna geldi.

Türkiye’de ise bir gün içinde binden fazla vaka tespit edildi. 26 Mart akşamı itibarıyla Türkiye’de tespit edilen vaka sayısı 3 bin 629’a yükselirken toplam ölüm sayısı ise 75 oldu.

27 Mart günü İtalya’daki vaka sayısı da Çin’i geride bıraktı. İtalya’da tespit edilen toplam hasta sayısı 86 bini geçerken bir günde 969 kişi hayatını kaybetti. Bu rakam vakanın görüldüğü tüm ülkelerde bir günde gerçekleşen en yüksek ölüm sayısı olurken İtalya’daki toplam ölü sayısı 9 bin 134’e yükseldi.

Aynı gün İngiltere Başbakanı Boris Johnson’a yapılan Kovid-19 testinin pozitif çıktığı açıklandı. ABD’deki toplam vaka sayısı 100 bini geçerken toplam ölü sayısı ise 1704 olarak açıklandı.

Türkiye’de ise 27 Mart itibarıyla tespit edilen toplam vaka sayısı 5 bin 698, toplam ölüm sayısı ise 92 olarak açıklandı. Şu an tüm dünyada Kovid-19 kaynaklı gerçekleşen ölümlerin toplam sayısı resmî rakamlara göre 27 bin 468, tespit edilen toplam vaka sayısı ise 602 bin 166. Bu vakaların 220 bini ise son bir hafta içinde tespit edildi.

Yalnızca mart ayı içinde dünya genelinde yaklaşık 500 bin yeni vaka tespit edilirken bu vakaların 100 bini ABD’de görüldü.

İtalya, İspanya ve ABD’de 1 Mart itibarıyla tespit edilen toplam vaka sayısı 1860 iken bu üç ülkede bugün görülen toplam vaka sayısı 254 bin 813 olarak kaydedildi.

ABD, İtalya ve İspanya’da mart ayı toplam vaka sayısı grafiği

ABD ve Çin’de mart ayı toplam vaka sayısı grafiği

28 Mart’ta dünya genelinde 600 bin vaka ve 27 bin ölüm vardı. Aynı gün İtalya’da Kovid-19 kaynaklı gerçekleşen ölüm sayısı 10 bini geçti.  

30 Mart günü ise İspanya’da bir günde 10 binden fazla vaka tespit edilirken ertesi gün İspanya, İtalya ve ABD’nin ardından 100 binden fazla vakanın görüldüğü üçüncü ülke oldu. Yine 31 Mart günü ABD’deki toplam ölü sayısı 4 binin üzerine çıktı ve ABD de toplam ölü sayısında Çin’i geride bırakmış oldu. 

Aynı gün BM’den yapılan açıklamada insanlığın İkinci Dünya Savaşı’ndan beri yaşadığı en büyük kriz ile karşı karşıya olduğunun altı çizilirken salgın nedeniyle dünya ekonomisinin yüzde 1 küçülebileceği ifade edildi.

2 Nisan günü İspanya’daki ölü sayısı da 10 bini geçti. ABD’de ise bir günde binden fazla kişi hayatını kaybetti. DSÖ ise Ortadoğu ülkelerini uyardı. Son bir haftada bölgedeki vaka sayısının ikiye katlanarak 30 binden 60 bine yükseldiğini söyleyen DSÖ, Ortadoğu ülkelerinin aldığı önlemleri genişletmesini istedi.

ABD Başkanı Donald Trump ise bu hafta ve önümüzdeki hafta salgın yüzünden çok sayıda kişinin ölebileceğini söyledi. Şu anda ABD’de durumu kritik olan vaka sayısı 8 binden fazla. 

2 Nisan günü dünya genelindeki toplam vaka sayısı 1 milyonu, ölü sayısı ise 50 bini geçti. 5 Nisan günü itibarıyla ise dünya genelinde toplam 1 milyon 265 bin vaka ve 65 bin 666 ölü var. Yani 3 gün içinde vaka sayısı 250 binden, ölü sayısı ise 15 binden fazla artış gösterdi.

İngiltere Başbakanı Johnson yoğun bakımda

Daha önce koronavirüse yakalandığı açıklanan İngiltere Başbakanı Boris Johnson 6 Nisan günü yoğun bakıma alındı.

6 Nisan günü açıklanan istatistiklere göre Türkiye’de tespit edilen toplam vaka sayısı 30 bini geçerken toplam ölü sayısı ise 649’a çıktı.

İspanya’da ise iki gün üst üste tespit edilen vaka sayısı bir önceki günden daha az olurken 6 Nisan günü toplam ölü sayısı 13 bini geçti.

Yine 6 Nisan’da İtalya’da da tespit edilen vaka sayısı 3 bin 599 olurken 17 Mart gününden beri ilk kez bir günde 4 binden az sayıda yeni vaka tespit edilmiş oldu. 5 Nisan günü İtalya’da 525 kişi hayatını kaybederken 19 Mart gününden beri ilk kez bir günde ölen kişi sayısı 600’ün altında kaldı.

Fransa ve Almanya’da salgının hızı artıyor

İtalya ve İspanya’ya göre daha az vaka ve can kaybının yaşandığı Almanya ve Fransa ‘da tespit edilen vaka ve ölüm sayıları Nisan ayıyla birlikte dramatik bir şekilde yükselmeye başladı. 5 Nisan günü Almanya’daki toplam vaka sayısı 100 bini geçerken 22 Mart’tan 10 Nisan’a kadar her gün en az 4 bin yeni vaka tespit edildi.

7 Nisan günü Avrupa İlaç Ajansı (EMA), bazı Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde kovid-19 hastaları için kullanılan ilaçlarda kıtlık yaşanmaya başladığını açıkladı. Türkiye’nin AB Daimi Temsilciliği’nde çalışan bir personel ise kovid-19 nedeniyle hayatını kaybederken Fransa’nın Strazburg kentindeki Avrupa Parlamentosu (AP) binasının, kovid-19 merkezine dönüştürüleceği duyuruldu. Aynı gün Afrika kıtasındaki toplam vaka sayısı 10 bini aşarken İran’da 11 milletvekilinin daha kovid-19 testi pozitif çıktı. Japonya ise yedi eyalette olağanüstü halin 1 ay daha uygulanacağını duyurdu.

Vuhan’da 76 gün süren karantina uygulaması sona erdi

7 Nisan günü aynı zamanda salgının ortaya çıktığı yer olan Vuhan’da yaklaşık 76 gün boyunca uygulanan karantina kaldırılırken insanların dışarı çıkıp dolaşmalarına izin verildi. Çin’de resmî kaynaklara göre Nisan ayının ilk 10 günü boyunca toplam 395 yeni vaka tespit edilirken 24 ölüm yaşandı.

8 Nisan günü Almanya’da 333 kişi hayatını kaybederken bu bir günde Almanya’da meydan gelen en yüksek ölüm sayısı oldu. 11 Nisan itibariyle Almanya’da toplam 122 bin 171 vaka tespit edildi ve 2 bin 736 ölüm meydana geldi.

Fransa’da ise 3 Nisan günü tam 23 bin 60 yeni vaka tespit edilirken bu Avrupa kıtası için rekor teşkil etti. 7 Nisan günü Fransa’daki toplam vaka sayısı 100 bini, toplam ölü sayısı ise 10 bini aştı. Günlük tespit edilen vaka sayılarının oldukça düzensiz ilerlediği Fransa’da 11 Nisan itibariyle toplam 124 bin 869 vaka tespit edilirken toplam ölü sayısı 13 bin 197 olarak açıklandı.

Nisan ayının ilk 10 gününde hem toplam vaka hem toplam ölü sayısı iki kat arttı

8 Nisan günü koronavirüs salgınında dünya genelinde iyileşen kişilerin sayısı 320 bini geçti. Aynı gün Somali’de de kovid-19 kaynaklı ilk ölüm yaşanırken Filistin Sağlık Bakanlığı test malzemeleri için acil yardım çağırısında bulundu. DSÖ ise Filistin’e acilen test kitleri gönderileceğini duyurdu. 

ABD’de ise 31 Mart gününden beri 5 Nisan hariç her gün en az 30 bin yeni vaka tespit edildi ve toplam vaka sayısı 10 gün içinde 315 bin artarak 502 bine yükseldi. Toplum ölü sayısında da son 10 gün içinde dramatik bir artış yaşandı. ABD’de son 10 gün içinde 14 bin 89 kişi hayatını kaybederken toplam ölü sayısı 18 bin 747 oldu.

ABD Nisan ayı toplam vaka ve toplam ölü sayısı grafiği

9 Nisan günü ABD’de sadece New York’ta tespit edilen toplam vaka sayısı 161 bine ulaşırken bu eyaletteki toplam vaka sayısı ABD dışındaki tüm ülkeleri geride bıraktı. Aynı gün İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise yoğun bakımdan çıkartıldı.

Türkiye ise vaka artış hızının en yüksek olduğu ülkelerden biri olarak öne çıkıyor. 8 Nisan günü ilk kez bir günde 4 binden fazla yeni vakanın tespit edildiği Türkiye’de son 10 günde toplam 33 bin 498 vaka tespit edilirken toplam vaka sayısı da 47 bin 29’a yükseldi. Aynı süre zarfında ölü sayısı da 792 kişi arttı. 10 Nisan günü Türkiye’deki toplam ölü sayısı bin 6’ya ulaştı ve böylece Türkiye dünya genelinde koronavirüs nedeniyle bin kişiden fazla insanın hayatını kaybettiği on üçüncü ülke oldu. Aynı akşam Türkiye’de koronavirüsün yayılma hızını düşürmek amacıyla 30 büyükşehir ve Zonguldak’ta hafta sonunu kapsayacak iki günlük sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Böylece 2000 yılındaki nüfus sayımının ardından ilk kez 30 büyükşehrin tamamını kapsayan bir sokağa çıkma yasağı gerçekleştirilmiş oldu.

10 Nisan günü dünya çapında koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı da 100 bini aşarak 103 bin 56 oldu. Bu ölümlerin 60 binden fazlası Nisan ayının ilk 10 günü içinde meydana geldi. Yine toplam 1 milyon 710 bin vakanın yarısından fazlası da aynı dönemde tespit edildi.

Haberde kullanılan kaynaklar:

https://www.aljazeera.com/news/2020/01/timeline-china-coronavirus-spread-200126061554884.html

https://www.worldometers.info/

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/koronavirus-salgininda-son-24-saat/1773553

https://www.independent.ie/world-news/coronavirus/coronavirus-across-europe-italian-deaths-surge-by-793-in-a-day-spain-to-boost-testing-39064170.html

https://www.bbc.co.uk/news/explainers

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.