Gülçin Karabağ, Politik Akademi’nin 15. bölümünde konuğu siyasetbilimci Dr. M. Sinan Birdal ile koronavirüsün kaynağı, içinde hareket ettiği toplumsal ekoloji ve bunun küresel sermaye birikimi süreçleriyle ilişkisi üzerine konuştu.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edilen ve neredeyse eş zamanlı olarak dünya genelinde görülen koronavirüs salgını gündelik hayatlarımızı derinden etkiliyor. Görünen o ki salgının etkileri gündelik hayatlarımızla sınırlı kalmayacak. Salgının halihazırdaki tüm yapıları dönüştüreceği ve belki de artık post-pandemi döneminin yeni dinamikleri içerisinde yaşayacağımıza dair tartışmalar ve geleceğe dair projeksiyonlar başlamış durumda. Salgın sonrasında bizi nasıl bir yeni dünya düzeninin beklediği aslında şu andaki analizlere ve mücadele süreçlerine de yakından bağlı. Bu sebeple virüsü salgına çeviren yapısal nedenlerin derinlemesine analiz edilmesi gerekiyor.
Salgına dair yapısal analizlere katkı sağlamayı amaçladığımız bu bölümde Virüsün kaynağı, içinde hareket ettiği toplumsal ekoloji nedir? Salgının küresel ekonomi ve siyaset alanına etkileri neler olabilir? Salgının ekonomi politiği nasıl analiz edilmeli? Popülizmin sonu mu geldi? Virüsün öznelliğinin insan toplumlarının örgütlenişi ile nasıl bir bağlantısı var. İlişkisel coğrafyalar nedir? sorularına yanıt aradık. Konuyla ilgili olarak Birdal’ın kaleme aldığı “Virüsün Ekonomi Politiği” başlıklı yazısının okunması da aydınlatıcı olacaktır.