Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boston Celtics oyuncusu Jaylen Brown: “Salgınla mücadele sürecinde daha adil bir toplum yaratmaya çalışabiliriz”

NBA’in iddialı ekiplerinden Boston Celtics’in genç yeteneği Jaylen Brown, Guardian gazetesi için kaleme aldığı yazıda, salgının ABD’deki eşitsizlikleri acımasızca ortaya çıkardığını yazdı. Brown’un yazısının çevirisini sizlerle paylaşıyoruz:

“Bir NBA oyuncusu olarak, ligin, oyuncuların ve taraftarların güvenliğini ön planda tutmasından dolayı gurur duyuyorum. Salgınla mücadele sürecinde daha adil bir toplum yaratmaya çalışabiliriz.

Yanlış bilgilendirmenin zirvede olduğu bu günlerde toplumsal huzursuzluğun giderek arttığını hissediyorum. Bu en vahim zamanlarda bile siyasilerin görüş ayrılıkları ve anlaşmazlıklar toplumda karışıklığa yol açıyor. Bununla beraber, herkesin sakin kalması her şeyden daha önemli. Salgını ateşleyecek bir karmaşanın patlak vermesi sadece ekonomide değil, toplumumuzun tamamında daha çok hasara neden olacaktır.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) tıbbi kaynak eksikliği apaçık ortada ve işsizlik rakamları en yüksek seviyeyi gösteriyor. En yakınlarınızı, sevdiklerinizi koruma isteğinizi anlıyorum. Ne var ki imkanınız varsa, sizi zor durumdaki komşularınıza, yakınlarınıza veya arkadaşlarınıza da yardım eli uzatmaya çağırıyorum. Ben bu yazıyı yazarken sadece ABD’de 30 binden fazla insan hayatını kaybetti. Bu yürek burkan durum içerisinde, Afrika kökenli Amerikalılar ve beyaz olmayan kişilerin yüzdesi alarm verici ve orantısız.

Bu yazıyı yazmaktaki niyetim, daha da fazla ayrışmaktansa, toplumumuza bir araya gelmek için ilham verici olmak. Sosyal mesafe sürecindeyken, kendimizi ve ailelerimizi dışarıdaki dünyadan ayrı tutmamız kolay gelebilir. Size bunun tam tersini yapmanız için meydan okuyorum. Yerel gıda bankalarına, evsizlere yönelik sığınma evlerine ve daha az talihli insanlara bağış yapın. Sağlık çalışanlarına, diğer olağanüstü çalışanlara ve bu mücadele yer alan gizli kahramanlara kaynak tahsis edin. Sağlık çalışanlarının aile üyelerine, sevdiklerini kaybetmiş kişilere, ekonomik desteğe ihtiyacı olan kimselere el verin. Göstereceğiniz en ufak şefkat bir kişinin hayatını kurtarabilir. Ben bu gayretleri, bir şeyler yapmak isteyen insanlar ile bir araya getirerek toplamaya çalışıyorum.

Salgından ve NBA üzerindeki etkilerinden kişisel anlamda etkilenmiş biri olarak, virüsten etkilenen arkadaşlarım, ailem ve takım arkadaşlarımı gördükten sonra artık bu duruma arkamı dönmem söz konusu değil. Ben Boston Celtics’in ve mevcut durumda sezonun devamına son veren NBA’in bir üyesi olmaktan gurur duyuyorum. Sporun toplumumuzda yankı uyandırıcı bir gücü var ve NBA’e bu platformu düşünceli bir şekilde kullandığı için minnettarım.

Karl-Anthony Towns ve ailesine, güzel anneleri Jackie’nin koronavirüs sebebiyle kaybından dolayı başsağlığı diliyorum, tüm NBA sizinle beraber yas tutuyor. Aynı şekilde bu sebeple kayıp yaşamış ya da müşterek kaybı olan herkese başsağlığı dilerim. 

Sosyal mesafe uygulaması sebebiyle evin duvarlarına bakarken, umuyorum ki ulusumuz sadece kendisini emniyete almakla kalmaz aynı zamanda iyileşir, ulusumuz ve gezegenimize musibet olan diğer salgın hastalıklar üzerinde düşünürüz. Toplumsal eşitsizlik, cinsiyet eşitsizliği, eğitimde eşitsizlik, yoksulluk, kısıtlı kaynaklar, kültürel önyargılar ve tüm diğer henüz aşısı bulunmamış toplumsal dengesizlikler üzerine… Elimizdeki zamanı, tüm bu problemler için çözüm odaklı cevaplar ve toplumsal gayret ile değerlendirelim.

Bu yedinci maç ve sonucu son anlardaki performansımız belirleyecek. Haydi, omuz omuza ve bir takım olarak bitirelim bu işi.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.