Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Remdesivir: Koronavirüse karşı işe yaraması umulan ilacın ilk denemesi başarısız

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) kamuya açık klinik ilaç denemeler veri tabanında paylaşılan ve daha sonra kaldırılan bilgilere göre, koronavirüse karşı tedavi olarak görülen remdesivir adındaki antiviral ilacın ilk denemesi başarısızlıkla sonuçlandı.

DSÖ’nün veri tabanından kaldırdığı raporlara göre ilacın denemeleri Çin’de 237 farklı kişi üzerinde gerçekleştirildi. 159 hastaya remdevisir ilacı verilirken 79 hastaya plasebo maddeler verildi. Bir ay sonra ortaya çıkan sonuçlarda, remdesivir alan hastaların yaklaşık yüzde 14’ünün, plasebo verilen hastaların da yaklaşık yüzde 13’ünün hayatını kaybettiği belirtildi. İlacı kullanan 18 hastada ortaya çıkan yan etkiler sebebiyle ilaç tedavisi erken sonlandırıldı.

The Guardian’da yayımlanan habere göre, ilacın raporlarının kısa süre içinde DSÖ’nün veri tabanlarından silinmesi şüphe uyandırırken, DSÖ sözcülerinden biri olan Tarık Jasareviç “Çalışmaların yazarları tarafından gönderilen taslak DSÖ tarafından yanlışlıkla web sitesinde paylaşıldı ve hata fark edilir edilmez kaldırıldı. Şu an sonuçların paylaşıldığı yayın hakem değerlendirmesine tabi tutuluyor ve final versiyonu bekleniyor” diye konuştu.

ABD’nin Şikago bölgesinde yürütülen araştırmalarda da kullanılan remdesivir, geçen hafta gelen olumlu raporlarla birlikte tıp dünyasını heyecanlandırmıştı. İlaç endüstrisini yakından takip eden STAT News adındaki kuruluşun açıkladığı bilgilere göre, 125 hastanın bu ilacı kullanarak bir hafta içinde taburcu edildiği araştırmacılar tarafından onaylanmıştı. Buna karşın yapılan ilaç denemelerinde plasebo grubunun olmadığı ve daha geniş çalışmaların yapılması gerektiği belirtilmişti.

Remdesiviri üreten ABD’li şirket Gilead Sciences ise sonuçların şu aşamada istatistiksel açıdan hiçbir anlam ifade etmediğini, ilacın özellikle hastalığı daha hafif geçiren hastalar üzerinde etkili olabileceğini belirtti. Gilead Sciences tarafından daha önce Afrika’daki Ebola salgınında da denenen bu antiviral ilaç olumlu sonuçlar vermemişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.