Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüsle ilgili yeni bulgu: Virüs, genç yetişkinlerde inme sebebi olabilir

Dünya çapında yaklaşık 3 milyon insana bulaşan ve yaklaşık 200 bin insanın yaşamına mal olan koronavirüs hakkında bilinen şeyler her geçen gün artıyor. Gelen yeni bilgilerle beraber, önceden yalnızca akciğerleri etkileyen bir yapıda olduğu düşünülen Kovid-19’un, vücuttaki hemen hemen her büyük organ sistemini etkileyebilen çok daha karmaşık bir yapı olduğu ortaya çıkıyor.

Washington Post’un son haberine göre, Çin’in Vuhan kentindeki hastanelerde yatan koronavirüslü bazı ağır hasta ve yaşlıların inme geçirdiğine dair gelen raporlarla birlikte Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) üç büyük tıp merkezi, koronavirüs ve inme arasındaki bağlantılara ışık tutabilecek verileri incelemeye başladı. 

Yapılan ilk analizler, koronavirüs hastalarının en ölümcül inme tipleriyle karşı karşıya kalabildiklerini gösteriyor. Sağlık uzmanları, kan sağlayan arterlerdeki büyük damar tıkanıklarının, beynin hareket, konuşma ve karar vermekten sorumlu olan büyük kısımlarını kolay bir şekilde felç edebildiğini belirtiyor. Bulgulara göre, koronavirüs hastalarının inme geçirmeleri, kan pıhtılarının üretimiyle ilgili bir sorunun doğrudan sonucu olabilir.

Thomas Jefferson Üniversitesi’nde beyin ve sinir cerrahı olan Pascal Jabbour ve NYU Langone Health’ten Eytan Raz’a göre, koronavirüs hastalarında ortaya çıkan bu inme durumu virüs hakkındaki erken bulgulara meydan okuyor. İkili, normal koşullarda inme konusunda 60 yaş bandındaki hastaların genç olarak nitelendirildiğini ancak koronavirüsle beraber 50’li, 40’lı ve 30’lu yaşlarda olan çok sayıda hastada da herhangi bir sağlık sorunları olmamasına karşın inme vakası görülebildiğini belirtti.

Uzmanlara göre kan damarı tedavisi uygulanan hastalar iyileştikten sonra beyinlerinin başka bir noktasındaki pıhtı nedeniyle inme geçirebiliyor. Bunun yanında daha genç olan yetişkinlerin büyük çoğunluğu hastalığı atlatsa da, inme veya etkileri 10 sene sonra bile görülebilecek ciddi ek hastalıkların ortaya çıkma riski bir hayli fazla.

New York şehrindeki en büyük sağlık kurumu olan Mount Sinai’de araştırmacı doktor olarak çalışan J. Mocco, beyinlerinde büyük kan tıkanıklıkları ile hastanelere başvuran kişi sayısının koronavirüs salgınıyla geçen üç haftada ikiye katlandığını söyledi. Mount Sinai’ye bağlı hastanelerde, koronavirüs olup inme geçiren hastaların yaş ortalaması, virüs olmadan inme geçiren hastalara oranla 15 yaş daha genç. Mocco’ya göre bu yaş grubu, istatistiksel olarak inme geçirme olasılığı en az olan insanlardan oluşuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.