Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Başkanı Trump’ın Suudi Arabistan Veliaht Prensi Salman’ı arayarak petrol üretimini kesmeleri için tehdit ettiği ortaya çıktı

Reuters’ın haberine göre ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman’ı arayarak petrol üretimini kesmeleri konusunda uyardı. Trump, Salman’ı ABD askerlerini Suudi Arabistan’dan çekmekle tehdit etti.

2 Nisan günü Salman’la bir telefon konuşması yapan Trump, Suudi Arabistan liderliğindeki Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) petrol üretimini azaltmaya başlamadığı sürece, ABD askerlerini Suudi Arabistan’dan çekmeyi öngören yasanın kabul edilmesini engellemeyeceğini söyledi.

Çarşamba günü Beyaz Saray’da yapılan bir röportajda Trump’a, Prens Salman’la yaptığı konuşmadaki asker çekme tehdidi soruldu. Trump “Bunu ona söylememe gerek yoktu” şeklinde cevap verdi.

Reuters’a konuşan kaynaklar, Trump’ın amacının ABD petrol endüstrisini koronavirüs önlemleriyle birlikte kapanan ekonomilerin yaratacağı tarihi fiyat erimelerinden korumak olduğunu belirtti. Trump’ın bir diğer amacı da arz kesintileriyle artan benzin fiyatlarının Amerikalılar için enerji maliyetlerini yükseltmesinin önüne geçmek.

Mart ayında, OPEC ve OPEC dışında kalan petrol üreticisi ülkelerin (OPEC+) yaptıkları görüşmelerde petrol fiyatları ve petrol üretimi konusunda uzlaşma sağlanamamıştı. Bu gelişmeler üzerine hem Suudi Arabistan hem de Rusya, petrol üretim miktarlarını yükselteceklerini açıklamıştı. 

Mart ayının sonlarında ise ABD Senatosu’ndaki Cumhuriyetçi isimler Dan Sullivan ve Kevin Cramer, sundukları yasa tasarısıyla, eğer Suudi Arabistan petrol üretimini azaltmazsa ülkede bulunan bütün ABD birliklerinin, patriot füzelerin ve füze savunma sistemlerinin ülkeden çıkartılacağını belirtmişti.

Trump ve Salman arasındaki görüşmeden sonra, başta Suudi Arabistan ve Rusya olmak üzere petrol üreten ülkeler yüzde 10’luk bir üretim kesintisi üzerinde anlaştı. Bu, şimdiye kadar müzakere edilen en büyük petrol üretim kesintisi olma özelliğini taşıyor. Ancak petrol üretiminde uygulanan geniş kapsamlı kısıtlamalara rağmen ham petrol fiyatları düşüşünü sürdürdü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.