Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: AVM’ler 11 Mayıs’ta açılacak, 20 yaş altı ve 65 yaş üstü belirli saatlerde sokağa çıkabilecek, maske satışına izin verilecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı kabine toplantısının ardından koronavirüs salgınında normalleşme süreciyle ilgili açıklamalar yaptı.

AVM’ler ve kuaförler 11 Mayıs’ta açılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hiçbir şeyin eski manasıyla normale dönemeyeceğini söyledi. Normalleşme döneminin mayıs, haziran ve temmuz aylarına yayılacağını belirten Erdoğan, bu dönemde fiziki mesafenin korunmasının, maske kullanımına devam edilmesinin ve temizlik kurallarına sıkı bir şekilde riayet edilmesinin zorunlu olduğunun altını çizdi. Erdoğan, “Gereken temizlik şartlarının sağlanması, randevu sisteminin olması ve koltuk sayısının yarısı kadar müşteriye hizmet verilmesi şartıyla berber, kuaför ve güzellik salonu gibi işletmeler 11 Mayıs’ta faaliyete geçebilecek. AVM’ler de 11 Mayıs’ta hizmet verebilecek” dedi. Erdoğan adliyelerdeki sürelerin 15 Haziran’a kadar durdurulduğunu da tekrarladı.

Liselere Geçiş Sınavı ertelendi, Yükseköğretim Kurumları Sınavı öne çekildi

Erdoğan’ın açıklamalarına göre, 7 Haziran’da yapılması planlanan Liselere Geçiş Sınavı 20 Haziran’a ertelendi. Ancak bunun yanında dönem başında 20-21 Haziran’da yapılması planlanan, salgın nedeniyle 25-26 Temmuz’a ertelenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı, 27-28 Haziran tarihlerine çekildi. Ayrıca Milli Savunma Üniversitesi sınavının 14 Haziran’da yapılacağı, üniversitelerin ise 15 Haziran’da akademik takvime dönebileceği açıklandı.

20 yaş altı ve 65 yaş üstüne sokağa çıkma izni

Cumhurbaşkanı Erdoğan uzun zamandır evlerinde olan 20 yaş altı ve 65 yaş üstü vatandaşların belirli saatlerde sokağa çıkabileceklerini açıkladı: “65 yaş üzeri gruba ilk etapta, sokağa çıkma sınırlandırması günlerinin birinde, yürüme mesafesiyle tahditli olarak dışarı çıkabilme imkanı getiriyoruz. İlk uygulamayı da bu hafta sonu 10 Mayıs Pazar günü saat 11.00 ile 15.00 saatleri arasında gerçekleştiriyoruz. 20 yaş altı için de bu esnemeyi iki grup halinde uygulayacağız. 0-14 yaş grubu hafta içinde 13 Mayıs Çarşamba günü 11.00 ile 15.00 saatleri arasında yürüme mesafesiyle tahditli olarak dışarı çıkartılabilecek. 14-20 yaş grubu ise 15 Mayıs Cuma günü yine aynı şartlarda ve aynı saatlerde sokağa çıkabilecek.”

Yedi ildeki seyahat kısıtlaması kaldırıldı

Seyahat kısıtlamaları ile ilgili ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şehirler arası giriş-çıkış sınırlandırmasını ilk etapta bu geceden itibaren yedi ilimiz için bitiriyoruz. Bu illerimiz, Antalya, Aydın, Erzurum, Hatay, Malatya, Mersin ve Muğla’dır” dedi.

Bunların yanında İstanbul, Ankara ve İzmir’deki ticari taksiler için tek-çift plaka uygulaması 5 Mayıs’ta sona erecek, askerlik terhis işlemleri ise 31 Mayıs’ta başlayacak. Ancak kurallara uyulmaması ve salgının yeniden yayılması halinde çok daha sert tedbirlere başvurulabilecek.

Maske satışına izin

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 6 Nisan’dan bu yana satışı yasaklanan maskelerle ilgili ise, “Cerrahi maske ve bez maske satışına halkımızın kolayca ulaşabileceği yerlerde izin vermeyi planlıyoruz. Üst fiyat belirleyerek halkımızı mağdur edebilecek girişimlerin de önünü keseceğiz” diye konuştu.

Biz Bize Yeteriz Türkiyem’de toplanan bağış tutarı 2 milyar liraya yaklaştı

Koronavirüse karşı alınan ekonomik önlemleri de Erdoğan, “Alınan tedbirlerden etkilenen tüm kesimler için destek programları hazırladık. Hizmete sunduğumuz finansman ve sosyal destek paketlerinin tutarı 200 milyar lirayı aştı. Biz Bize Yeteriz Türkiyem kampanyasına şu ana kadar yapılan bağışların tutarı 1 milyar 910 milyon lirayı buldu” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.